Snart må «søppel-turistene» betale inngangspenger

Turisthotspoten Venezia tar nå grep for å stagge overturismen. Nå skal det koste å komme på dagsbesøk. Foto: Ving

Mange europeiske byer slet med et nærmest ukontrollert turist-trykk før pandemien. Flere har bestemt seg for å gjøre mottiltak. En av disse byene er italienske Venezia.

Kanalbyen har etter flere år med varsling nå gjort alvor av planen om å ta inngangspenger for de som bare skal besøke byen. Det skjer over nyttår. Informasjonen ligger nå ute på Visit Venice sin nettsider.

Det er for å redusere antall «søppelturister», dagsturister som bare svinger innom og påfører byen forsøpling, støy og trengsel. De ungår skattene som hotellene belaster sine besøkende for.

Urimelig for innbyggerne

Derimot kreves det mye rengjøring, avfallsfjerning og vedlikehold av banker, broer og kulturarv, ifølge byrådet som mener det er urimelig at utgiftene skal belastes byens innbyggere.

Byen har allerede stanset muligheten for at cruiseskip kan legge til helt inne i byen, også det for å dempe turisttrykket.

Byens innbyggere har lenge ment at den voldsomme mengden turister har påført dem en belastning som og slitasje de ikke lenger mener er forsvarlig, og at turismen ikke lenger er bærekraftig.

Lært av Norge?

Derfor vil Venezia ha slutt på den endeløse flommen hver dag. Resultatet er blitt nesten som det skulle vært tatt etter norsk oppskrift: Byen innfører en avgift.

Den har vært varslet siden før pandemien, men nå skjer det:

Fra neste år må besøkende derfor bestille adgang, og betale opptil 10 euro for å komme inn i byens sentrum, forteller Visit Venice på sine nettsider.

På det verste flommet det inn rundt 80 000 besøkende til byen hver eneste dag.

Flommet inn

De kom med cruiseskip, pakketurer eller individuelle reiser og skapte en situasjon med overturisme som byens myndigheter mente var så uholdbar at tiltak måtte settes inn for å begrens flommen.

Avgiften varierer fra 3 til 10 euro per dag – avhengig av hvilken periode man velger å besøke byen i.

Den skal kunne betales i en egen app, og vil gjelde i 24 timer fra betalingstidspunktet.

Truer med bøter

Det vil bare være mulig å komme inn i byen gjennom en rekke rotasjonsgrinder. De må besøkende passere og betale i for å slippe inn i selve sentrumsområdene.

De som blir tatt etter å ha klart å snike seg inn uten å betale, risikerer en bot på mellom 100 og 450 euro – fra 1 000 til 4 500 norske kroner.