Avblåser frykten for sjokkpriser på flybilletter i sommer

Nok av billige flybilletter i sommer også for de som venter med å kjøpe, mener dansk analysesjef. Foto: Shutterstock

Det har ikke manglet på spådommer om at prisen på flybilletter til Middelhavet kommer til å fyke til himmels i sommer på grunn av høy etterspørsel, lav kapasitet og økte drivstoffpriser.

Derfor har nordmenn, og andre, blitt anbefalt å kjøpe billetter så snart som mulig før prisene tar av.

En av Skandinavias ledende flyanalytikere er uenig i en slik spådom, og mener flyselskapene har for mye å tape på å sette opp prisene.

Avdramatiserer

Danske Jacob Pedersen er analysesjef i Sydbank, den tredje største banken i Danmark. Han avblåser frykten for sjokkpriser i sommer.

Han har en oppfatning og som gjør at nordmenn og andre kan senke skuldrene. De risikerer ikke stort ved å avvente å bestille sommerturen til det sørlige Europa.

Pedersen har et sterkt fokus på SAS’ situasjon, og det er i analyse rundt dette selskapet at han avdramatiserer de mange utspillene om hvor høye prisene vil bli til sommeren.

En hundrelapp

Ifølge Pedersen vil SAS måte øke prisene i snitt med 105 danske kroner – 134 norske kroner – for å kompensere for de økte drivstoffutgiftene,

Han tar også for seg den generelle konkurransesituasjonen i luftfarten i Europa, og det er her Pedersen har en oppfatning som avviker fra

Pedersen skriver at SAS er utfordret SAS av at lavprisflyselskapene ikke har det samme akutte behovet for å øke prisene, blant annet som følge av at mange av de har sikret seg mot høyere drivstoffpriser.

Prisfølsomme

– I tillegg vil lavprisselskaper utvilsomt være varsomme med å gjennomføre større prisøkninger enn absolutt nødvendig, da passasjerene deres er mer prisfølsomme, skriver Pedersen.

Dermed vil den harde konkurransen i europeisk luftfart sørge for å holde prisene i sjakk utover sommeren også.

Pedersens advarsel er at det å jekke opp prisene vil være en risikosport fordi det igjen kan føre til passasjerflukt.

To millioner seter

Det nest største lavprisselskapet i Europa, britiske EasyJet, har nettopp åpnet base i spanske Málaga. I den forbindelse gjorde selskapet det klart at det ikke akter å holde tilbake noe på kapasiteten i sommer.

En representant for EasyJet sa under åpningen at selskapet skal sette inn to millioner seter i sommer-trafikken bare til Málaga og hadde ifølge avisen Dario Sur denne forsikringen til publikum:

– Vi har sikret oss drivstoff til under halvparten av dagens nivå til ut september. Vi skal stimulere etterspørselen, og derfor vil det bli veldig billig å fly i sommer, lovet selskapets generaldirektør for Sør-Europa, Javier Gándarma.