Tollerne klare for påskerushet – har ett klart råd

Tollerne følger med ankommende passasjerer på Oslo lufthavn. På dette tidspunktet har de passert toll-sperrene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I dag og i morgen kommer mange påske-ferierende hjem fra opphold i utlandet. Da står tollerne klare for å ta imot rushet. Tjenestemennene har ett klart råd til de reisende.

– Når man kommer som reisende fra utlandet er det i påsken som ellers i året alltid en risiko for å bli stoppet i tollkontroll. Er du i tvil om du holder deg innenfor verdigrensen eller den lovlige kvoten, gå på rødt, er anbefalingen.

Hjem i flokk

Ifølge tall fra Avinor er dagen og i dag og i morgen store «returdager» for påsketurister som har vært i Syden eller på storbybesøk, og som vender hjem for å ta fatt på hverdagen igjen fra tirsdag.

Tollerne er klare:

– Tolletaten på Gardermoen er vant med høye passasjertall på flyplassen. Det er en økning i trafikkmengden etter pandemien og i forbindelse med påsketrafikken, men vi er godt rustet til å håndtere dette, sier seksjonssjef Bente Grønli i Tolletaten ved Oslo lufthavn Gardermoen til flysmart24.

Luksus-varer

Hun har en spesiell oppfordring til de som har brukt utenlandsoppholdet til shopping. Her er det en viktig grense å forholde seg til, og den går på verdien av det man har kjøpt:

– Det kan være fristende å kjøpe dyre luksusvarer som for eksempel klokker eller vesker og få refundert moms i utlandet. Kjøper man varer over verdigrensen på 3 000 eller 6 000 kroner, må man huske å fortolle varene, sier Grønli.

For de som har vært i utlandet i mer enn 24 timer, og det vil i praksis omfatte alle som har vært på påsketur utenfor Norge, gjelder grensen på 6 000 kroner. Over dette beløpet skal man betale 25 prosent toll.

Døgnet rundt

Grønli sier at tolletaten er bemannet hele tiden på Oslo Lufthavn. Derfor spiller det ingen rolle når på døgnet man kommer hjem.

Tollerne vil stå i slusen ut i ankomsthallen, og kunne plukke ut folk til kontroll som de fatter interesse for.

– Ja, på flyplassen er vi bemannet ved alle flyankomster gjennom døgnet for ekspedisjon og fortolling for reisende. Dersom de reisende er i tvil om regelverket eller har spørsmål, kan de henvende seg på rød sone når de kommer fra utlandet, sier hun.

Hun ber også folk laste ned kvoteappen, som også kan benyttes til fortollinger, slik at hjemkomsten skjer kjapt og greit.

Ved å betale i appen, har man gjort opp for seg på forhånd:

Kan gå på grønn sone

– Da kan man gå på grønn sone, hvis man da har passet på å fortollet det som er over kvoten. Vi har også en fortollingsautomat i ankomsthallen foran inngangen til rød sone som også kan benyttes, sier hun.

Grønli gjør også spesielt oppmerksom på at de som måtte komme hjem og har hatt med kjæledyr på turen, gjelder spesielle regler:

– Den som har med seg kjæledyr fra utlandet må gå på rød sone på flyplassen. Her er det viktig å sette seg godt i inn regelverket på forhånd, og ta kontakt med Mattilsynet, sier hun.