USA har økt turistskatten med 50 prosent denne uken

Fra denne uken av koster det mer å sikre seg elektronisk innreisetillatelse til USA i form av et ESTA-dokument. Foto: US Boarder Control

Samtidig som mange flyselskaper åpner sine ruter til USA igjen etter pandemien, skvetter prisen for et elektronisk innreisedokument opp med 50 prosent.

For å komme inn i USA må nordmenn uten visum ha et gyldig ESTA-dokument.

ESTA (Electronic System for Travel Authorization) er et internettbasert system for innreisegodkjennelse til USA, og erstatter visum for bl.a. norske statsborgere.

Har økt denne uken

Til nå har prisen for et såkalt ESTA-dokument vært 14 dollar når man kjøper det direkte på nettsidene hos U.S. Customs and Border Protection (CBP).

De som har søkt etter sist torsdag har konstatert at prisen har økt til 21 dollar.

Dette melder CBP på sine nettsider og skriver at i tillegg til denne prisen vil det komme et gebyr på 4 dollar.

Den nye prisen for selve ESTA-dokumentet vil i norsk valuta utgjøre rundt 200 kroner.

Har du gyldig ESTA-dokument?

Amerikanske myndigheter mener at økningen er såpass beskjeden at den ikke kommer til å få noen negativ innvirkning på innreisen til USA.

CBP opplyser at de som i dag innehar et gyldig ESTA-dokument ikke trenger å foreta seg noe, da det har en gyldighet på 2 år.

ESTA-dokumentet gjør det mulig for borgere av 40 ulike land, deriblant norske statsborgere, å oppholde seg i USA i 90 dager uten visum.

Vil lure folk

Mange forsøker å sko seg på ESTA-skjemaet, og tilbyr seg å «hjelpe» med å få skjema godkjent. Det skal de ha saftig betalt for.

Det er tilbud det ikke er noen grunn til å benytte seg av. Skjemaet foreligger på norsk på denne nettsiden og den er svært enkel å fylle ut. Velg norsk språk i menyen oppe til venstre.

Den amerikanske ambassaden i Norge har gjennom flysmart24 tidligere advart nordmenn mot å la seg lure av de kommersielle firmaene.

Ser like ut

De som vil loppe folk for penger, gjør det på en måte som ikke er lett å oppdage. Nettsidene de har laget har et tilsynelatende offisielt utseende, men tjenesten de tilbyr koster mange hundre kroner mer enn den offisielle ESTA-kostnaden.

Den amerikanske ambassaden advarer nå mot at det det kan oppstå problemer med innreise hvis man ikke sjekker et ESTA-kjøp gjort av tredjepart.

De ber folk som oppdager at de blir belastet ekstra på disse sidene om å sjekke status for sitt ESTA-dokument for å forsikre seg om at de har fått et gyldig nummer og dokument.