USA-søknad på feil nettside kan gi innreise-trøbbel

Dette er den korrekte siden år du skal søke om ESTA til USA. (Foto: Faksimile)

Flere USA-reisende har opplevd å bli lurt for penger fordi de har havnet på feil nettside når de har søkt om ESTA-godkjennelse. Den amerikanske ambassaden i Oslo sier det er nødvendig å ta grep for å unngå å få trøbbel med å slippe inn i USA.

For å komme inn i USA må vi nordmenn utstyre oss med et gyldig ESTA-dokument, som i realiteten er en turistskatt for å besøke landet.

Det koster normalt 14 dollar, men da forutsatt at du kan kjøpe det på de offisielle nettsidene. Googler du etter det offisielle nettstedet, er det svært fort gjort å havne hos en skog av private firmaer som «tilbyr å hjelpe» med søknaden.

Disse nettsidene har et tilsynelatende offisielt utseende, men tjenesten de tilbyr koster mange hundre kroner mer enn den offisielle ESTA-kostnaden.

Den amerikanske ambassaden advarer nå mot at det det kan oppstå problemer med innreise hvis man ikke sjekker et ESTA-kjøp gjort av tredjepart.

-Hvis du har brukt tjenestene til en av disse tredjepartsvirksomhetene, anbefaler vi sterkt at du bruker ESTA-referansenummeret til å bekrefte søknaden med den offisielle US-regjeringens nettsted etterpå. Dette for å sikre at søknadsinformasjonen vises riktig i systemet, og for å unngå forsinkelser når du ankommer i USA, opplyser USAs ambassade i Oslo til flysmart24.no.

Å bruke disse tredjepart-firmaene er ikke bare dyrt men dessuten helt bortkastet,. Du risikerer å betale hundrevis av kroner for en søknad du likevel må fylle ut selv. Reisende flysmart24 har snakket med, har havnet på en sluttsum på over 600 kroner når firmaets honorar for å «hjelpe til» er tatt med.

Den totale summen som skal betales ofte ikke dukker opp før etter at du har lagt inn kredittkort-opplysningene og betalt. Det er med andre ord svært vanskelig å avverge.

– Noen opplever at noen av disse nettstedene villeder publikum til å tro at de er offisielle amerikanske myndigheter. Disse virksomheter og deres nettsteder støttes ikke av, assosiert med eller tilknyttet Department of Homeland Security (DHS) eller den amerikanske regjeringen, skriver ambassaden.

Har du vært i USA før og er usikker på om ESTA-dokumentet ditt fortsatt er gyldig vil du få svar på dette hvis du sjekker på nettsiden. Det gjelder i to år etter kjøp.

Også Forbrukerrådet har advart mot å søke på feil side.