Ny flytype på ny langdistanserute: – Dette er et superfly

SAS' nye langdistansefly, Airbus A321LR, skal fly fra København og Stockholm. Usikkert om det blir brukt fra Oslo. Foto: Stefan Kruijer/Airbus

Midt i kampen for å overleve som selskap, åpner SAS en helt ny langdistanserute. Der benytter selskapet sitt nye langdistansefly fra Airbus, som vil bli en overraskelse for mange.

Normalt sett er det de største flymaskinene som brukes på de oversjøiske rutene. Ikke denne gang. Det er et langt og smalt fly, med bare en midtgang.

Det trenger ikke skremme noen:

– Dette er et superfly, sier den norske flyeksperten Christian Kamhaug til flysmart24. Det kan fly langt, billig og med mindre utslipp enn de vanlige langdistanseflyene.

Lang rekkevidde

Han snakker konkret om Airbus A321LR-flyet som i dag la ut på den første SAS-avgangen i rute fra Kastrup til Toronto.

LR står for long range, lang rekkevidde. Det kommer godt med, turen over Atlanteren til den største byen i Canada tar tett innpå 9 timer.

Flyet skal brukes fast på den nye ruten, som skal veksle mellom å flys fra København og Stockholm.

På norske ruter?

Kamhaug er usikker på om noen av de tre SAS-flyene av denne typen vil få rute ut fra Oslo. Det ville i så fall ha åpnet for å bruke flytypen på noen nye ruter for SAS fra Norge, mener han.

– Airbus A321LR har en rekkevidde på rundt 7400 km, så fra Norge går blant annet Chicago, Washington og Boston fint. Dette er jo en maskin som vil kreve et ganske godt belegg i premium-klassene for å gå rundt, mener Kamhaug som også er ansvarlig for podcasten Flypodden.

Han tror ikke flyet vil kunne brukes på ruten Oslo – Newark fordi den er basert på mye flyfrakt, som dette flyet har sterkt begrenset kapasitet på. Sesongruten fra Oslo til Miami mener han blir for lang for flytypen.

Langdistanse-innredning

SAS har disponert den nye flytypen fra 2021, men den har bare sporadisk blitt brukt under pandemien.

Nå har selskapet tre fly av denne typen, som brukes på avganger til bl.a. Washington og Boston fra Kastrup, og nå altså fast på ruten til og fra Canada.

Til tross for at det både er mindre og smalere enn langdistansefly flest, har SAS innredet den nye flytypen med sine tre vanlige klasser på interkontinentale fly: business, Plus og økonomi.

Har troen

SAS’ kommersielle direktør, Karl Sandlund, har stor tro på at det nye og smale langdistanseflyet vil bli en suksess.

«Fra Norge går blant annet Chicago og Washington fint»

Christian Kamhaug. Foto: Privat

De mindre flyene gir SAS muligheten til å fylle flyet på nye langdistanseruter. 

– Dette er en helt ny flytype for SAS, som er utrolig godt egnet til det skandinaviske markedet og nye reisemønstre til og fra regionen. Det gir SAS en mulighet til å tilby reisende flere interkontinentale ruter, færre mellomlandinger og kortere reisetider til og fra Skandinavia, sier han.

Airbus A321LR – fakta:

  • Flyet har tre klasser: 22 seter i business, 12 seter i Plus og 123 Go.
  • Det betyr betyr totalt 157 seter i et fly med én midtgang.
  • Setene på SAS business er såkalte fully flat-seter. De kan legges ned til en seng.
  • Det er forskjellige stemningslysscenarier i kabinene, samt høyhastighets nettverk om bord.
  • Hvert sete er utstyrt med IFE-skjermer, strøm til PC og/eller hurtiglader USB.

Første avgang med Airbus A321LR fra Kastrup i dag. Nummer fire fra venstre står SAS’ konsernsjef Anko van der Werff. Foto: SAS
Slik ser det ut på business class på SAS’ utgave av Airbus A321LR. Foto: Andy Prhat/SAS
Økonomiklassen på SAS’ fly av typen airbus A321LR. Foto: Andy Prhat/SAS
Hvert sete på SAS Airbus A321LR er utstyrt med IFE-skjermer. Foto: Andy Prhat/SAS