Plutselig rant Syden-bestillingene inn

Nye lettelser har satt ny fart i salget av Syden-reiser, bl.a. til Spania. Fra nå av er det null vaksine-kontroll på grensene i flere populære ferieland. Foto: Shutterstock

Land etter land fjerner i disse dager de siste restene av innreisekontroller. Da Spania skrotet korona-sertifikatet denne uken, rant bestillingene inn hos charterselskapene.

– Vi merket et nytt løft i salget straks nyheten om lettelsene var ute, forteller informasjonssjef Beatriz Rivera i reiseselskapet Apollo Reiser til flysmart24.

Hos landets største pakkereisearrangør, Ving, er det også glede over lettelsene og god fart i salget av Syden-reiser.

Skrotet korona-sertifikatet

Nyheten som utløste det siste rushet kom på torsdag:

Da valgte Spania å pakke vekk korona-sertifikatet, og stanse all vaksinekontroll på grensen. Nå kan folk reise inn i landet, slik som før pandemien. Innreisen kan skje uten å måtte vise frem koronasertifikat, bevis på friskmelding av korna eller negativ koronatest.

Fra før av har land som Hellas og Italia gjort det samme.

Dermed har tre av de mest populære ferielandene fjernet kontrollen av vaksine på grensen. Fritaket gjelder også på de fleste steder i det offentlige liv, som eksempelvis på restauranter og kjøpesentra.

Tyrkia på topp

Sjefen for Ving i Norge, Marie-Ann Zachrisson, sier til flysmart24 at selskapet ønsker alle enkle løsninger som innebærer at det blir enklere for våre kunder å reise uten Covid-restriksjoner velkommen.

– Men jeg tør å påstå at salget i det siste har vært godt til landene rundt Middelhavet også uten de siste lettelsene. Per fredag ettermiddag er det Antalya i Tyrkia som ligger øverst på salgslisten. Det tett fulgt av Gran Canaria, Kreta, Mallorca og Kypros, sier hun.

Slipper å bry seg

Hos Apollo til Rivera at det er en stor lettelse for selskapet at det med en slag har blitt enklere å reise på ferie:

– Kundesenteret vårt har jo gått fra å være dyktige selgere til å bli enda dyktigere rådgivere under og etter pandemien. Majoriteten av de som ringer inn til oss trenger først og fremst veiledning og råd om alt fra restriksjoner til innreiseskjemaer, koronapass og hvilke regler som gjelder hvor. Nå slipper man altså å tenke på noe av dette og kan heller bruke tiden frem til avreise på å planlegge spennende utflukter, finne frem gode restauranter man vil besøke og bare glede seg, sier Rivera.

Dette er toppene

Hun sier at salget av sommerens reiser hos Apollo nå ligger på rekordnivå selv sammenlignet med samme tid før pandemien.

– De mest populære reisemålene akkurat nå er også velkjente destinasjoner i Europa; som Hellas, Kroatia, Kypros, Albania og Spania, forteller Rivera.

I tillegg til at landene har kvittet seg med korona-passet, som det også kalles, er også de plagsomme innreiseskjemaene historie for lengst.