Tomme hyller i taxfree-butikkene – svikt i leveransene

Det er problemer med leveransen av enkelte taxfree-produkter. Derfor er det tomme hyller for enkelte varesorter, som her i sigaravdelingen på Oslo Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Ettervirkningene av pandemien merkes godt for de som besøker taxfree-utsalgene på flyplassene. Enkelte varer, som tobakksprodukter og enkelte vin- og brennevinsorter, er det rett og slett ikke å finne i hyllene.

Derfor må du ikke bli overrasket om du møter tomme hyller for enkelte varesorter neste gang du skal inn i de normalt sett så velfylte flyplassbutikkene. Det er også lite håp om at situasjonen skal bedre seg med det første.

– Jeg skulle ønske det ikke var sånn for kundene våre som gleder seg til å handle, men det virker som om de har forståelse for situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.

Skapt flaskehals

Taxfreeselskapet TRN driver duty free-utsalgene på de største flyplassene i Norge.

Dagestad vedgår overfor flysmart24 at det fortsatt er utfordringer med å få levert enkelte varer nå på grunn produksjonsproblemer under pandemien.

–  Det er mange årsaker til det kan være tomme hyller. Den største er nok fortsatt at produksjon og logistikk gjennom pandemien har skapt en flaskehals for en del produsenter og produkter, sier Dagestad.

Vanskelig å få tak i

Dagestad sier at problemene først og fremst har rammet tobakksprodukter, men også andre varer som har blitt vanskelig å få sikre leveranser på:

– Ja, øvrige varer fra Sør-Amerika kan det også være vanskelig å få tak i. En del produkter som er veldig avhengig av at den global distribusjonen av varer fungerer kan også være vanskelig. Det kan være for eksempel brennevin med mange urter fra ulike verdensdeler. Så gjelder det en del franske viner fordi det var frost i fjor vår og i år, forteller Dagestad.

Mye galt på en gang

Den varesorten som er hardest rammet av leveringsproblemene er likevel sigarer. Det er her de gapende tomme hyllene møter fortvilte kunder.

– Det har vært økt etterspørsel etter sigarer i USA, men det har også vært økt etterspørsel verden over fordi sigarkonsumet har økt som følge av pandemien. Flere skal ha tatt det opp som hobby under diverse nedstenginger. Men den viktigste grunnen er at det var krevende produksjonsforhold under pandemien og påfølgende vanskelig logistikk mellom Mellom-Amerika og Europa. Så for sigarer er det mye som går galt på en gang, sier Dagestad.

USA «rapper» fra Europa

Sigarmangelen gjelder ikke minst cubanske kvalitetssigarer, som det har oppstått manko på fordi USA nå får anledning til å kjøpe inn slike sigarer – i motsetning til før.

Da har USA «rappet» sigarene fra Europa:

Hos TRN får flysmart24 opplyst at Cuba-salget har vært så stort til det nordamerikanske kontinentet at det ikke har vært stor nok produksjon og leveranser for å også kunne dekke det europeiske markedet.