Tvunget til å kansellere over tusen flyavganger i juli

Lufthansa må, i likhet med alliansepartner SAS, kutte hundrevis av avganger bare i juli. Også gruppens andre selskaper må fjerne avganger. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Kommende sommer ser ut til å bli litt av et mareritt for mange flyselskap. Nylig meldte SAS at det kutter 4 000 avganger i juni – august.

Nå kommer flygiganten i Europa, tyske Lufthansa, ut med melding om at konsernet vil kansellere 900 avganger i juli. I tillegg skal lavprisselskapet Eurowings kutte «flere hundre» avganger.

Meldingen er lagt ut på flykonsernets nettsider i dag, torsdag.

Også lavprisselskapet

Til sammen dreier det seg altså om godt over 1 000 avganger som blir fjernet fra sommerens flyplaner.

Lufthansa alene skal fjerne 900 avganger. Dette gjelder både innenriks i Tyskland og ruter innen Europa.

Også selskapets lavprisselskap, Eurowings, må ned i antall avganger. Dette selskapet opererer bl.a. rute mellom Hamburg og Oslo Lufthavn.

Hvor mange avganger Eurowings skal kutte, er ikke oppgitt. Kuttene her blir bare omtalt som «flere hundre.»

Også de Lufthansa-eide selskapene Swiss og Brussels Airlines må kutte i sommer, men i mindre målestokk.

Uklar Norge-virkning

Hvordan kuttene vil ramme norske ruter, er ennå ikke klar.

Lufthansa har bl.a. flere daglige avganger mellom Oslo Lufthavn og selskapets to knutepunkter i Tyskland, Frankfurt og München. I tillegg flyr selskapet på flere andre norske lufthavner.

Det er flyproblemene i Europa som tvinger også Lufthansa-gruppen til å gå ned i antall avganger.

I meldingen fra selskapet i dag heter det at hele luftfartsindustrien, spesielt i Europa, for tiden lider av flaskehalser og mangel på ansatte. Dette, skriver selskapet, påvirker flyplasser, bakkehåndteringstjenester, flytrafikkontroll og også flyselskaper.

Kan ikke flys

– Lufthansa og Eurowings har iverksatt en rekke tiltak for å sikre en mest mulig stabilitet i flyplanen for å kunne tilby sine kunder best mulig sikkerhet for reiseplanene i sommer. Det er imidlertid klart at flyplanene ikke vil kunne flys som oppsatt på grunn av flaskehalsene, skriver selskapet.

Lufthansa presiserer at kuttene først og fremst skal tas i helgeavganger – på fredager, lørdager og søndager. Av totalen utgjør kuttene rundt fem prosent av rutetilbudet.