Varmere sommer enn normalt – turister blir advart

På strendene utenfor Palma på Mallorca storkoste folk seg i det varme været søndag. Mange foretrakk en dukkert for å svale seg ned. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som skal legge sommerferien til de sydlige breddegrader har som regel sol og varme øverst på ønskelisten. Denne sommeren vil de sannsynligvis få innfridd sine ønsker i den grad at det er fare for at det kan bli litt mye av det gode.

Det går nemlig mot en uvanlig het sommer i bl.a. Spania

Det spanske meteorologiske institutt, Aemet, har sendt ut et generelt varsel for de neste månedene. Der heter det ifølge talsmann Rubén del Campo på Twitter kort og godt at juni, juli og august vil bli varmere enn normalt i hele landet. Også på øyene.

Turistene tilbake

– Det er jo bra. Men vi liker enda mer at turistene er tilbake. Uten turister, ingen inntekter, sier Manuel Rodriguez Payeras til flysmart24.

Han driver en butikk i Palma på Mallorca. Han jobber så svetten siler, men han beklager seg ikke etter to å med pandemi og svikt i omsetningen. Nå velter turistene inn over feriefavoritten igjen.

– Dette har vi ventet på, sier han og trekker frem mobilen og peker på temperaturutsiktene de kommende dagene. I Palma er det varslet opp mot 34 grader. Han tror ikke det blir rekorden på Mallorca:

– Nei, det blir nok rundt 40 på de varmeste stedene lenger inn på øya. Så høye temperaturer er uvanlig også her så tidlig på sommeren, sier han og bekrefter det forskerne allerede har varslet:

Sommeren har blitt utvidet

Få er i tvil om at det er klimaendringene som har gjort somrene i Spania lengre, og varmere.

Andre folk flysmart24 snakker med i Palma-området er bekymret over heten. De sier at de oppfatter at sommeren starter allerede i mai.

Politimannen John, som raskt forklarer at navnet hans er Juan, mener den intense varmen for tiden ikke er noe å være glad over.

– Jeg liker det ikke når vi tenker på hva forklaringen er, sier han til flysmart24.

Den engelsk-språklige avisen Majorca Bulletin har tatt temperaturen denne søndagen, og har følgende beskjed til nordmenn og alle andre som kommer til den populære ferieøya den nærmeste tiden:

35 grader søndag og det vil bli enda varmere.

På kysten er det mer levelig, skriver avisen, og oppgir temperaturen der til «bare» rundt 30 grader.

Over 40 grader

Den første hetebølgen denne sommeren har allerede kommet i Spania. Folk blir advart mot at det kan komme temperaturer opp mot 45 grader på de varmeste stedene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det er stinn brakke på uterestaurantene i Palma på Mallorca. Denne sommeren ventes å markere at pandemien er over. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De ekstremt høye temperaturene pleier ikke å dukke opp i Spania før i juli og august.

Slik er det ikke lenger, nå kan de også forekomme i juni.

Det gjelder bl.a. i Andalucia på Costa del Sol. Det er på fastlandet, og et favorittområde for mange nordmenn. Som vanlig er ved perioder med høy temperatur, er det de indre strøkene hvor det er varmest.

Populære turiststeder

De varslede 45 gradene kan dukke opp i populære turiststeder som Sevilla, Toledo og Zaragoza. Dessuten i hovedstaden Madrid.

Et forvarsel om at man kan stå foran en het og tørr sommer kom så tidlig som i mai da en by i det sørlige Spania, Jaén, nådde nesten 40 grader.

Andre steder opplevde sine første tropiske netter, der temperaturen aldri falt under 20 grader gjennom døgnet.

Men hva er normalt?

Den spanske værtjenesten El Tiempo rydder litt i oppfatningene om hva som er normalt vær i landet.

I lys av de klimatiske endringene skriver den at været er i endring:

I løpet av de siste tiårene har somrene vært både varmere og lengre i landet. Maksimumsgrensene for landet som helhet ligger på 28 – 29 grader.

Værtjenesten skriver at den normalt varmeste måneden er juli, og ikke august, og at juni er den måneden med mest regn. Da kan det komme opp mot 70 mm i de mest regnfulle strøkene, som regel i fjellene og i det nordlige Spania.

Full fart på elsparkesyklene som har egen fil sammen med syklene på strendene utenfor Palma på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen