Risikerer saftige bøter i nordmenns feriefavoritt

Pass deg for hva som er lov og ikke lov å gjøre på spanske strender. Handel på stranden kan være forbudt enkelte steder. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Når man er på ferietur i utlandet, er de fleste klar over at det er en risiko for å bli bøtelagt for normale forseelser som fartsovertredelser og ulovlige parkeringer. De som ferierer i Spania bør imidlertid være obs på at det er en fare for å få saftige bøter for svært mange typer lovbrudd.

Den foreløpig siste bøtefaren som har dukket opp i landet, handler om et fenomen vi kjenner godt her i landet også:

El-sparkesyklene. I Spania er det, i motsetning til i Norge, forbudt å kjøre med disse på fortau eller gangvei.

«Spør en politi»

De som bryter denne og andre bestemmelser for denne type kjøretøy risikerer ifølge spansk lovgivning bøter fra 200 euro – 2 000 norske kroner – til 1 000 euro, som tilsvarer 10 000 kroner. Høyeste bot er for kjøring med promille, der grensen i Spania er den samme som i Norge – 0,2 promille.

Hos Spanias Ambassades turistkontor i Oslo opplyser adm. dir. Juan Francisco Cervero at mange av forholdene som kan gi bøter ofte er basert på lokale bestemmelser.

Derfor kan det være problematisk å finne ut av dem for utenlendinger på korte besøk.

– Den enkleste måten å finne ut om noe er forbudt eller ikke, er rett og slett å spørre politi eller vakter på strendene. De kan som ofte reglene veldig godt og kan rettlede deg om de lokale bestemmelsene, sier Cervero til flysmart24.

Dekke seg til

Mange har registrert at byen Vigo i nordvest-Spania denne sommeren har innført bøter for å urinere i sjøen eller på stranden. Slik opptreden kan gi en bot på opptil 7 800 norske kroner.

Det fins imidlertid en liten skog av slike lokale bestemmelser. De fleste av dem er listet opp i et digitalt oppslagsverk som den juridiske rådgivningstjenesten Legalitas har laget. Den gir en oversikt over hva som er tillatt og ikke på spanske strender.

Både Barcelona og Mallorca har innført påbud om å dekke seg til på overkroppen når man er i det offentlige rom, for eksempel til og fra stranden.

Ikke lov å bruke såpe

De som bryter denne bestemmelsen risikerer å bli bøtelagt med opptil 500 euro, tilsvarende 5 000 norske kroner. Det er de som går «nesten nakne,» som forskriftene sier. De som har bare kledd litt av seg, risikerer 300 euro i bot.

Det er forbudt å bruke såpe, shampoo og gel når man dusjer på spanske strender, og de som blir tatt for å bryte denne regelen kan få feriebudsjettet beskåret der og da med 750 euro. Straffen er da for å skade livet i havet, som er begrunnelsen for forbudet, og det kan altså koste rundt 7 500 norske kroner.

Kostbar natt på stranden

Det å falle for fristelsen til å sove ute om natten etter en lang natt å byen, kan også raskt også bli en kostbar affære.

I Valencia, for eksempel, er dette forbudt og bøtelegges med hele 15 000 norske kroner, eller 1 500 euro. Det kan bli mange gode hotellovernattinger for den prisen.

Camping på strendene er også forbudt, i bl.a. Valencia, Malaga og Benidorm. Her er det ikke oppgitt hva lovbruddet straffes med av bøter.

Forbudt nesten over alt

Er du en av de som fortsatt røyker, er det greit å vite at det å røyke blir forbudt på stadig flere spanske strender. Forbudet er så utbredt at det nesten er den dominerende regelen.

Den som blir tatt for å røyke på røykfri strand, kan bli bøtelagt med 300 kroner, eller 30 euro. Barcelona innførte et slikt forbud fra 1. juli i år.

Den som faller for fristelsen til å kle seg naken på en strand som ikke er for nudister, risikerer også å bli straffet på pungen. Boten for et slikt lovbrudd er på 300 euro, rundt 3 000 norske kroner.