Alle krav om bruk av munnbind borte? Absolutt ikke

Bruk av munnbind på innenriksfly i Spania er påbudt. Nå vurderer også Tyskland å gjøre munnbind på fly obligatorisk igjen. Foto: Iberia

I Norge har vi kastet munnbindet og kan stort sett leve som normalt etter at vaksinen har gjort pandemien mindre farlig. Slik er det slett ikke over alt.

Derfor vil det være et smart trekk å ta med seg munnbind på innerlommen når man beveger seg til utlandet. Korona-situasjonen er ikke avklart, og mange land forsøker å hindre eventuelle nye utbrudd.

I Spania, for eksempel, er det tvungen bruk av munnbind på fly, buss, apotek og andre steder der det kan oppstå folkeansamlinger.

Avgjørende forskjell

Sjefen for Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo, Juan Francisco Cervero, sier til flysmart24 at reisende til Spania må være forberedt på ulike regler når det gjelder munnbind på fly.

Avgjørende er om man kommer til Spania direkte med fly fra et utland, eller flyr deler eller hele flyreisen innenlands.

– For lokale flyvninger innenfor Spania vil flyselskapet forplikte deg til å bruke ansiktsmaske, men i internasjonale flyvninger er ting ikke så klart, sier han.

Han mener at påbudet om munnbind på internasjonale flyvninger til og fra Spania bare er teoretisk, siden påbudet ikke lenger gjelder etter at man har forlatt spansk område. De fleste selskap dropper derfor munnbindkravet helt, slik vi opplever med fly til og fra Norge.

Heftige protester

De fleste selskap dropper derfor munnbindkravet helt, slik vi opplever med fly til og fra Norge.

Land utenom Spania, deriblant Norge, har valgt å følge anbefalingen fra EASA. Den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen har for lengst har fjernet munnbind-krav på fly. Unntaket har vært til land som spesifikt har dette påbudet ennå.

Tysk påbud

Tyskland har munnbindpåbud på fly, buss og tog.

– Til nå er bruk av ansiktsmasker obligatorisk på alle flyvninger til Lufthansa og Eurowings. Dette på grunn av den tyske lovgivningen, som snart vil bli endret. Fra og med 1. oktober vil dette maskemandatet bli fullstendig opphevet for flyselskaper i Tyskland, slik det er tilfellet i mange europeiske land, opplyser talsmann for Lufthansa, Boris Ogursky, til flysmart24.

Påbudet gjelder i dag derimot ikke på dattersekapene Austrian Airlines, Swiss eller Brussels Airlines.

Hva skjer i oktober?

I Hellas har man kvittet seg med de fleste munnbind-påbud, bortsett fra i kollektivtrafikken, taxi og på ferger.

Landets helsemyndigheter gjør det likevel klart at de raskt kan gjeninnføre munnbindpåbud dersom smittesituasjonen skulle endre seg.

I Italia er det fram til 30. september påbudt å bruke ansiktsmaske av typen FFP2 på all offentlig transport. Hva som vil skje etter denne dato er ennå ukjent.

All offentlig transport

Myndighetene anbefaler uansett også bruk av munnbind på i tett befolkede områder, dette gjelder både innen- og utendørs.

Også på Kypros er det påbudt å bruke munnbind på all form for offentlig transport, inkludert buss og taxi.

Tyrkia har fjernet alle munnbind-krav i det offentlige rom. Her gjelder påbudet kun på sykehus.

Som mange andre land har også Frankrike en anbefaling om å bruke munnbind på steder der det er mye folk, men har ellers ingen påbud.