Slåsskamp i cockpit – nå blir selskapet nedgradert

Flere hendelser, bl.a. slåsskamp i cockpit, har ført til at Air France har mistet toppratingen hos Arline Ratings. Foto: Airbus

Det vakte oppsikt over hele verden da det ble kjent at de to pilotene på et Air France-fly røk i tottene på hverandre og begynte å slåss inne i cockpit mens flyet var i luften.

Nå har den dramatiske hendelsen, som inntraff i juni, fått følger for selskapets sikkerhets-vurdering.

Det anerkjente analysebyrået, Airline Ratings, har fratatt selskapet toppratingen og nedgradert Air France fra nivå syv til fem på selskapets flysikkerhets-oversikt.

Sikkerhets-kultur

Airline Rating henviser til den alvorlige situasjonen som oppsto da pilotene gøv løs på hverandre inne i cockpit.

I tillegg har en analyse utført av franske flysikkerhetsmyndigheter, BEA (Bureau d’Enquêtes et d’Analyse) reist spørsmål ved selskapets sikkerhetskultur.

Airline Ratings har en sikkerhetsvurdering av alle de store selskapene i verden, og rangerer i alt 230 selskaper fra syv til en stjerner.

Drama i cockpit

På bakgrunn av episoden i cockpit og BEA-rapporten har Airline Rating derfor justert ned Air France fra syv til fem stjerner, heter det i en melding fra selskapet.

De to aktuelle pilotene ble suspendert etter slåssingen. Den oppsto under en flyving fra Genéve og Paris. De to skal ha hatt en konflikt rett før avgang.

Det tok bokstavelig talt av etter avgang da konflikten eskalerte, og den ene piloten skal ha slått til kollegaen. De skal også ha løftet hverandre opp etter jakkeslaget mens flyet suste av gårde i flere hundre kilometer i timen.

Måtte gripe inn

Andre besetningsmedlemmer måtte gripe inn for å stanse de to kollegene, som fortsatte flyvingen og landet som normalt etterpå.

En av de kabinansatte måtte angivelig bli igjen i cockpit under resten av flyvningen for å hindre at de to røk i tottene på hverandre igjen.

Air France har forsikret at selskapet skal gå gjennom alle sine sikkerhetsrutiner for å bedre forholdene der dette er påkrevd.

PS: Airline Ratings er et privat selskap som vurderer flyselskapenes sikkerhetsstandard, og har ingen offisiell posisjon.