De som fryktet at passasjeravgiften på fly skulle sendes til himmels i forslaget til statsbudsjett for 2023. kan puste lettet ut.
Regjeringen foreslår å skjerme luftfarten og går kun inn for en mindre økning av avgiftsnivået:
Satsen for flyreiser innen Europa økes fra dagens 80 til 82 kroner, mens satsen for flyreiser utenfor Europa øker fra 214 til 220 kroner. Satsene økes med henholdsvis 2,5 prosent og 2,8 prosent. Dette er innenfor den forventede prisveksten neste år, som regjeringen anslår skal bli på 2,8 prosent.
Ulike satser
Dette går frem av avgiftsproposisjonen i forslaget til statsbudsjett for 2023, lagt frem av regjeringen klokken 10 torsdag formiddag.
Avgiften belastes per passasjer reiser med fly, og betales kun for utreise på turer ut av Norge.
For innenlandsreisende er det derimot betaling både ut og inn, og det betyr at en slik reise innen Norge koster den reisende 164 kroner i avgifter.
Advarer mot økning
Adm. dir. i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, sier i en kommentar til flysmart24 at en prisjustering av passasjeravgiftene ikke var uventet.
Han advarer imidlertid mot at regjeringens foretrukne budsjettpartner, SV, kan komme til å sørge for å øke satsene under behandlingen av budsjettet i Stortinget:
– Jeg vil tro at SV forstår at en ytterligere økning av denne avgiften nå vil legge ytterligere sten til byrden for en bransje som sliter og at flere arbeidsplasser vil gå tapt. En «seier» her vil i tilfelle komme med en kraftig bismak for utsatt personell på bakken og i luften, samt folk flest som er avhengig av å fly, sier Lothe.
Hardt kritisert
Den nåværende passasjeravgiften ble innført av Solberg-regjeringen som et ledd i et budsjettforlik i 2016. Bortsett fra i de første pandemiårene, har avgiften vært pålagt flyreiser innen Norge og ut av Norge.
Avgiften har vært hardt kritisert, ikke minst av flynæringen selv.
Flybransjen mener at krisen luftfartsindustrien fortsatt er inne i, gjør det nødvendig å lette på avgiftsnivået som flyselskapene betaler i Norge.
Stengte flyplass
Avgiften fikk dramatiske konsekvenser for driften av den private flyplassen Moss Lufthavn Rygge.
Flyplassen var totalt dominert av lavprisselskapet Ryanair, som forsikret at det ville legge ned sin base på Rygge hvis avgiften ble innført.
Avgiften ble innført, og Ryanair la ned. Dermed stengte også flyplassen. Til tross for gjentatte forsøk på å få solgt flyplassanlegget og gjenåpnet drift på Rygge, er den fortsatt stengt for sivil flytrafikk.