Roter med id-kort og pass – nektes på fly ut av Norge

Det norske passet kan man bruke over hele verden. Id-kortet, derimot, gjelder kun innen Europa. Dette skaper nå mye trøbbel for reisende. Foto: Kåre M. Hansen/Politidirektoratet

Problemene med å få pass har ført til at mange har valgt å skaffe seg de nye nasjonale id-kortene. Det skaper nå trøbbel for mange som roter med krav til reise-id.

Et økende antall nordmenn opplever derfor at reisen stanser allerede på flyplassen. De blir nektet å bli med flyet fordi reisedokumentet ikke oppfyller reisens krav.

Problemet har blitt så stort at flyplassen Torp Sandefjord Lufthavn har sett seg nødt til å sende ut en melding til reisende.

Får konsekvenser

Der advarer flyplassen alle reisende mot konsekvensene hvis de møter opp uten ugyldig reise-dokumenter for den flyturen de har billett til.

Situasjonen har oppstått fordi mange med utgåtte pass, har valgt å skaffe seg de nye id-kortene, fordi de har kortest leveringstid. Mange er ikke klar over at id-kortet har sine klare begrensninger. Det erstatter ikke alltid passet.

Denne misforståelsen har vist seg å skaffe mange trøbbel når de skal om bord:

Blir nektet å reise

– Det har vært stor fokus på at man kan søke om norsk id-kort istedenfor å vente på norsk pass. Det er ikke tilstrekkelig for alle land. Derfor har hatt tilfeller der passasjerer ikke har fått reise da de ikke har hatt godkjent dokumentasjon, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen på Torp til flysmart24.

I meldingen fra flyplassen heter det at man den siste tiden har sett et økende antall tilfeller der reisende blir nektet ombordstigning fordi de mangler godkjent dokumentasjon for innreise til det aktuelle landet.

Kun innen Europa

– Dette gjelder først og fremst destinasjoner utenfor EU/EØS og Schengen-området, heter det.

I motsetning til pass, virker id-kortene kun innen Europa. Og ikke nok med det:

Nasjonalt id-kort med reiserett er gyldig som reisedokument når man skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits, samt enkelte andre land.

– På Torp har vi bla annet direkterute til Albania, som er utenfor EU, sier Mathisen.

Pass på fotballtur

Det gjelder også et populært reisemål som Storbritannia, som verken er medlem av EU eller med i Schengen-ordningen. Nordmenn trenger gyldig pass for innreise som må være gyldig under hele oppholdet.

For reise til Kypros trenger norske borgere pass (nødpass aksepteres også) eller nasjonalt id-kort med reiserett.

Innenfor Schengen virker id-kortet greit. Det omfatter EUs medlemsland med unntak av Irland, Romania, Bulgaria, Kroatia og Kypros.