Det er økende bekymring over den enorme turistflommen til Europas mest populære ferieøy. Nå ber sentrale aktører om stans i alle forsøk på å øke turiststrømmen og frykter at Mallorca skal drukne i turister.
I disse dager har Mallorca deltatt på en av verdens største reisemesser, World Travel Marked, for å promovere ferieøya.
Selv om det da dreier seg om å fremme en ny og mer bærekraftig turistmodell, frykter kritikerne at all markedsføring bare vil føre til at antall besøkende vil vokse, og det ukontrollert.
Venter stor økning
Frykten for ytterligere vekst fremover er ikke tatt ut av løse luften.
Tall fra den spanske reiselivsorganisasjonen Frontur forteller at det i årets ni første måneder kom 11,5 millioner utenlandske turister til øygruppen. Det er snart flere enn under masseturismens topp før pandemien. Det skal bli verre:
Den spanske flyplasseieren Aena har ifølge avisen Majorca Daily Bulletin anslått at den venter en 50 prosent økning i antall reisende over flyplassen i Palma frem til 2026.
Mest av alle regioner
Bare i september kom det nær 2 millioner besøkende til Mallorca og de andre øyene i øygruppen.
Det var for første gang mer enn regionen som normalt topper statistikken, Katalonia-regionen med evigpopulære Barcelona.
Nå er det flere som mener at det snart får være nok besøkende. I sommer har øya opplevd en tilstrømming som langt overgår det man ventet.
«Beklager, det er overfylt»
Et av regjeringspartiene på Balearene, Mes, ber nå om stans i all markedsføring fordi det mener at Mallorca ikke trenger flere turister.
– Det er allerede overfylt og vi ikke kan ta flere turister i de travleste sommermånedene, mener deres talsmann.
På messen har det også kommer frem at det er et mål også å utvide sesongen fra å starte i februar i stedet for mai, slik at den blir 10 måneder lang.
Som flysmart24 tidligere har skrevet ønsker Mallorca å dempe turisttrykket.
Øygruppen vil ha færre, men bedre betalende gjester. Det er det som er hovedmålet med den nye turistmodellen.
Protest mot turismen
Som flysmart24 har fortalt opplevde man en voksende protest mot den økende turismen, før pandemien stanset så å si alt besøk fra mars 2020. Protestene var først og fremst ut fra et miljøhensyn, men etter hvert også økonomisk.
Dette fordi turismen la beslag på stadig større andel av husvære, spesielt i hovedstaden Palma. Det var mye mer lukrativ for huseierne å leie ut til turister, enn til øyas egen befolkning.
Dette sendte også prisene på boliger generelt i været, og det gjorde det umulig for unge å ha råd til å skaffe seg sitte eget husvære i byen. Da kom protestene, som i målinger viste seg å ha bred støtte blant øyas befolkning.