Reiseekspert advarer mot å kjøpe flybilletter nå

Flyselskapene kjører prisene i været foran sommeren. Nå advarer flyekspert mot å kjøpe nå hvis man ikke må. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De fleste flyselskapene har lagt ut billetter for neste sommer, til priser som virker like høye som sist sommer. Nå advarer reiseekspert nordmenn mot å kjøpe billetter ennå.

Manen bak Norsk Flyprisindeks, dansken Ole Stouby, mener prisene er høye nå som det ennå er lenge til neste sommer.

– Prisene er dynamiske, så de vil helt sikkert bli billigere enn de er nå, sier Stouby til flysmart24.

Sendt til himmels

Sist sommer ble flyprisene sendt til himmels, og streiken i SAS – som kom midt i fellesferien – gjorde at billettene i enkelte markeder økte til hittil ukjente høyder.

Nå ligger sommerbillettene ute igjen, og hos Norwegian må du regne med å betale opp til 7 499 kroner én vei, og da må du ikke ha mer bagasje enn at du kan legge den inn under stolen foran.

Denne prisen operer Norwegian med til bl.a. Antalya i Tyrkia i når skolens sommerferie har startet i juni, og opptil 5 499 kroner i juli.

Til Kreta skal selskapet i juni ha opptil 5 999 kroner én vei, til Pula og Split i Kroatia opptil 5 299 kroner, mens Faro i Portugal koster opp til 4 799 kroner – også det én vei, og uten innsjekket bagasje.

Styres av tilbud og etterspørsel

Hos Norwegian vil man ikke kommentere prisnivået, eller om nordmenn må regne med å betale like høye priser som sist sommer.

I en epost til flysmart24 skriver kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari: – Prisene er dynamiske og styres av tilbud og etterspørsel.

Konkurrenten Flyr har ennå ikke lagt ut sitt hovedprogram for sommeren, og priser som vises nå er opptil 2 944 kroner for billetter til Palma på Mallorca, kroner 4 184 til Las Palmas og 2 794 kroner til Alicante.

SAS opererer med priser opp til 5 006 kroner fra Oslo til Kreta i juni, til Alanya i Tyrkia opp til 3 717 kroner og til Split i Kroatia opp til 2 751 kroner.

Lønne seg å vente

Ole Stouby, som også driver billettsalg via Travelmarket.no, sier at det etter alt å dømme vil lønne seg å vente med å kjøpe billetter til senere.

– Hvis noen allerede nå i november og desember synes at de flybillettene som passer best er på et gunstig nivå, så kan du bestille og sikre seg billettene. Men det beste alternativet mitt er å vente til kampanjene som pleide å komme i januar, og så slå til der. Det er også her charterselskapene typisk har «early booking»-rabatt på pakketurer, sier Stouby.

Han tror nemlig at prisene vil falle:

Tror mange vil trosse prisene

– Prisnivået vil starte på et relativt høyt nivå, som vi tidligere har sett. Prisene kan imidlertid presses ned dersom etterspørselen ikke samsvarer med tilbudet. Den vil vises i løpet av 2023, sier Stouby.

Selv om prisene nå er høye, regner Stouby med at mange vil satse på å få seg en god sommerferie også neste år:

– Ja, jeg tror at ​​uavhengig av den pågående krisen, vil mange prioriterer å reise på sommerturen. Noen har penger og sparepenger, og de kan og vil reise uansett krise. Derfor vil det være stor kapasitet fra både flyselskaper og charterselskaper for sommeren 2023. Større enn før korona og til tross for krisen, mener han.