Bare to store land i Europa slår Norge på denne ferieøya

Amadores er et populært reisemål på Gran Canaria. Stranden regnes for å være en av de flotteste på hele øya. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn har slått seg opp som en av de store turistgruppene på den populære turistøya utenfor vestkysten av Afrika. Horder av nordmenn har satt kursen dit i vinter. For svært mange er dette er ferieeldorado som de vender tilbake til – år etter år.

Puerto Rico (flysmart24):

Det er snakk om Gran Canaria, den nest sørligste av alle Kanariøyene og av de mest populære feriemålet for mange europeere som reiser på solferie i egen verdensdel.

– Det er ingen tvil om at Gran Canaria er nordmennenes klare favoritt, sier redaktøren av den skandinaviske avisen «Dag & Natt», Bente Marie Storsveen Aakervall til flysmart24.

Lilleputten Norge

Pakketurene og flysetene fra Norge har vært revet vekk foran årets toppsesong. Til tross for at prisene på fly, hotell og oppholdet ellers har skutt i været, fylles flyene opp. De flyr nærmest i kø fra ulike flyplasser i Norge til flyplassen Las Palmas.

At den norske interessen for Gran Canaria er svært stor også i europeisk sammenheng, viser de siste tallene som flysmart24 har fått fra markedsføringsselskapet Turismo de Islas Canarias.

Det fører kontinuerlig oversikt over ankomster fra ulike land, med direktefly og med de ulike øyene som bestemmelsessted.

De største

For Gran Canaria forteller november-tallene at bare Tyskland og Storbritannia sendte flere turister til øya enn lilleputten i denne sammenheng, Norge. Og det i absolutte tall.

Da må man ta med i sammenligningen at vi da sammenligner Norge med 5 millioner innbyggere med to land som har henholdsvis 83 millioner og 67 millioner innbyggere.

Tallene fra Turismo de Islas Canarias for november måned var slik, og dette er de fem største turistlandene for Gran Canaria:

  • Tyskland sendte i november 81 835 turister.
  • Storbritannia sendte 61 093 turister.
  • Norge sendte 38 625 turister.
  • Sverige sendte 34 817 turister.
  • Danmark sendte 22 628

For året som helhet frem til og med november, var nordmenn på fjerdeplass etter tyskere, briter og nederlendere.

Her samles nordmennene

Mens svenske turister dominerer i et område som San Agustin, har nordmennene valgt seg andre steder på den sørlige delen av øya som favorittområder.

–  Det er ingen tvil om at de mest merkbare området, der nordmenn gjør seg mest synlige og gjeldene er i Arguineguin, Patalavaca og Puerto Rico. Her er det bygget opp et samfunn med norske institusjoner og i så måte tilrettelagt for nordmenn. Her finner du den meget godt besøkte norske Sjømannskirken og Den Norske Klubben, norske eiendomsmeglere, men også norsk skole, norsk helsesenter, norsk legesenter og norske kulturinstitusjoner, forteller Storsveen Aakervall.

Trygghet og forutsigbarhet

Hun er sikker på at årsaken til at så mange fortsatt velger Gran Canaria foran andre øyer som Tenerife og Lanzarote, er at mange har blitt godt kjente med øya og derfor returnerer.

«Gran Canaria er nordmennenes klare favoritt»

Bente Marie Storsveen Aakervall. Foto: Dag & Natt

Ikke få kommer tilbake år etter år. Ikke bare til samme sted, men gjerne også til samme hotell:

– For mange er det en trygghet og en forutsigbarhet som er helt avgjørende for deres opphold og ferie på Gran Canaria. Men også andre steder på øya kan man lett dra kjensel på norske dialekter. Da jeg besøkte auditoriet Alfredo Kraus i Las Palmas for å oppleve en amerikansk gospelkonsert i adventstiden, var flere benkerader fylt med nordmenn. I hele området, fra Las Palmas til San Agustin, via Maspalomas, Playa del Inglés helt til Mogán på sørvestsiden av øya både ser og hører man daglig «levende» bevis på de mange landsmenn som velger Gran Canaria som sitt feriemål, sier hun.

De andre Kanariøyene

At Gran Canaria er favoritten, er tydelig ut fra tallene.

Nordmenns interesse for de andre Kanariøyene er ikke like stor. Til Tenerife reiste det i november 9 300 personer, til Lanzarote 2 300 nordmenn og Fuerteventura 540 personer.

Alle tallene som det spanske turistbyrået operer med, er basert på direktefly. Antallet direktefly til Gran Canaria er stort.