Korona-smitten er høy en rekke steder i det sørlige Europa og i Asia, som er populære feriemål for nordmenn nå på vinterstid. Likevel er det ingen som dropper reisen av den grunn, viser tall fra forsikringsselskap.
Mange nordmenn setter seg i disse dagene på flyet for å dra på et etterlengtet vinteropphold i varmere strøk. Det byr på utfordringer med en stadig økende smittesituasjon.
Forsikringsselskapet Fremtind har sendt ut en melding der selskapet advarer mot økende smitte både i Spania, Hellas og Thailand, og ber folk ta hensyn til dette når de legger ut på reise.
Reiser likevel
Likevel, det er få reaksjoner i markedet. Svært få avbestiller reisen fordi de selv har blitt syke. Nordmenn ser heller ikke ut til å reagere på smitte på feriemålet ved å droppe reisen. De satser på at vaksinen skal hindre at de blir alvorlig syke.
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind gir overfor flysmart24 denne beskrivelsen:
– Vi har mottatt noen få henvendelser i forbindelse med avbestilling grunnet korona-smitte før avreise. Vi får meldt avbestillinger som følge av akutt sykdom. Disse sakene kan være på grunn av korona, uten at vi kan si det for sikkert, sier hun.
Ingen avbestiller
Om avbestilling på grunn av smitte i selve ferieområdet, er reaksjonen i kundemassen tydeligere:
– Vi kan ikke se at vi har mottatt noen henvendelser der kundene ønsker å avbestille på grunn av økt smitte på destinasjonen, sier Hofstad-Nielsen.
Hun tar imidlertid høyde for at situasjonen på akkurat detten området kan endre seg de kommende ukene:
– Vinterferien er fire uker frem i tid, slik at dette kan nok endre seg, sier Hofstad-Nielsen.
Endrer seg raskt
Hvis man blir syk på reisemålet og er i et land der man pålegger smittede å være i karantene, vil forsikringen dekke dette. Men folk som går i frivillig karantene, vil derimot måtte dekke merutgiftene til forlenget opphold og endret hjemreise selv.
Hofstad-Nielsen ber folk om å være klar over at smittebestemmelsene kan endre seg raskt, også mens de ennå befinner seg på ferieturen:
– Det er viktig å holde seg nøye oppdatert om hvordan pandemien utvikler seg i landet man skal til. Smittesituasjonen kan endre seg raskt og det kan innføres lokale restriksjoner, sier hun og viser til et ferskt eksempel:
– I Thailand ble det først innført krav om at reisende måtte dokumentere at de har tatt koronavaksinen før de kunne slippe inn i landet. To dager senere snudde de, sier hun.
Klare krav
Fremtind og andre forsikringsselskap har klare betingelser for at kunder skal kunne få dekket tap som følge av en avbestilt reise, når bakgrunnen er smitte:
– Vi krever en legebekreftelse på akutt sykdom når en kunde skal melde en avbestilling til oss. Det er ikke tilstrekkelig med en positiv PCR-test, sier hun og legger til:
– Et krav til oss må kunne dokumenteres. Når det gjelder avbestilling på grunn av sykdom, må det fremkomme i en legeerklæring at det er akutt og uventet alvorlig sykdom, sier hun.
Slik er risikoen
I dette bildet hører det også med et ferskt innspill fra Folkehelseinstituttet, som her i flysmart24 beroliget nordmenn som legger ut på tur nå som covid-19 forekomstene er økende både her i landet og i utlandet:
Ifølge overlege Preben Aavitsland i FHI hjelper det ikke mye å holde seg hjemme:
– Det er ikke noe større smittefare i andre deler av Europa enn i Norge, sa han og ba nordmenn på tur forholde seg til lokale pålegg hvis man oppholder seg utenfor landets grenser.
– Epidemien er over hele verden. I Europa blir flere millioner smittet hver uke, i Norge noen få hundre tusen, sa han.