Klima-ekspert advarer: Verre hetebølger i Syden i år

Slik ser sesongvarslet ut for juli måned for Europa. Jo dypere rød farge, jo varmere vil det trolig bli. Grafikk: ECMWF

I fjor skapte det vedvarende varme været i Spania, Frankrike og Portugal stor bekymring fordi heten ble et helseproblem, startet mange branner.

Bølgene skremte mange. Ikke bare fordi hetebølgene brakte med seg temperaturer godt over 40 grader.

Det som vakte oppsikt var at ekstremværet kom så tidlig, nådde så høye temperaturer og varte så lenge.

I Frankrike ebbet 2022 ut med noen av de høyeste temperaturene som var målt i landet på 25 år. Også andre land merket samme tendens. Utsiktene for sommeren skremmer ekspertene.

Ikke varmere siden 1981

Nå er det mars og allerede har flere steder opplevd årets første hetebølge. Som på Kanariøyene, der Spanias meteorologiske institutt Aemet i disse dager registrerte temperaturer over 30 grader.

Det er ikke hverdagskost så tidlig i mars.

Også på fastlandet ble det målt godt over 30 grader, bl.a. På Costa Blanca. På Mallorca hadde man i helgen sin andre tropenatt der temperaturen ikke falt under 20 grader. På vestkysten av øya ble det målt nesten 28 grader, det har ikke skjedd siden 1981.

Skal sommeren 2023 bli en reprise av fjoråret med vedvarende hetebølger, tørke, skogbranner og helseproblemer blant både fastboende og turister?

Betydelig fare

Den norske norske klimaforskeren, Rasmus E. Benestad, advarer mot dette.

Han frykter at den voldsomme og langvarige heten i Sør-Europa kan komme til å gjenta seg denne sommeren. Da ble folk på de verste dagene tvunget innendørs for å skjerme seg mot den brennende solen, og myndighetene advarte mot situasjonen.

«Betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren»

Rasmus E. Benestad. Foto: Magne Velle, MET

–  Jeg diskuterte dette med europeiske kolleger denne uken. Sesongvarslene er notorisk usikre for Europa, men det er likevel en betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren på grunn av snøsituasjonen i Alpene. Vi ser også et større mønster rundt hele jordkloden med ting som vi aldri har sett noe liknende før, og som kan knyttes til klimaendringene. sier klimaforsker Benestad til flysmart24.

Må norske turister til Sør-Europa måtte forberede seg på å møte høyere temperaturer enn før? 

Mulige tiltak

– Ja. Men det er vel så bekymringsfullt at det også blir tørt og vannmangel. En alvorlig konsekvens kan dessuten bli mer omfattende skogbranner og dårlig luftkvalitet forbundet med dem. 

– Hvilke tiltak kan man gjøre som avdempende tiltak? 

– Det finnes mange enkle tiltak, som for eksempel å reise til steder som ikke er så varme eller tørre. Oppe i høyden er det kaldere og det er deler i Europa som har et mildere og fuktigere klima – for eksempel langs Biscayabukten.

Forsterkes av tørke

– Men situasjonen vil bare bli vanskeligere med tiden så lenge vi ikke klarer å kutte klimautslippene og forbruket av kull, olje og gass, sier Benestad.

Benestad ser også et annet bekymringsfullt utviklingstrekk, og peker på snømangelen i Alpene:

– En annen ting er at hetebølgene om sommeren forsterkes når det er tørke. Dette fuktigheten i bakken vanligvis holder temperaturen i sjakk. Men når bakken er tørr, vil temperaturen lettere skyte oppover. Men hetebølgene er også avhengig av at det oppstår et meteorologisk fenomen som blokkerende høytrykk – luftmasser som ligger stille og holder skyer og lavtrykk unna, sier han.