Stenger en av Europas mest populære strender i sommer

Den populære og berømte Navagio-stranden på Zakynthos vil være stengt i sommer. Myndighetene frykter ulykke. Foto: Shutterstock

De som legger turen til de greske øyer denne sommeren, vil kunne oppleve at en av de mest populære strendene er stengt. Og slik blir det i hele sommer.

Det dreier seg om en av Euopas mest berømte strender, Navagio Beach på øya Zakynthos. Den skal holdes lukket hele den kommende sesongen, skriver den greske nyhetstjenesten GTP.

Årsak: Faren for at det skal oppstå skred i det bratte området som omkranser stranden: Dette som følge av erosjon i grunnen i området som National Earthquake Planning and Protection Organization (EPPO) advarer mot.

Insta-hotspot

Myndighetene vil hindre at hendelsen for fem år siden, da mange ble skadet i et skred på stranden, skal gjenta seg.

Stengingen i sommer ble besluttet siste uke: Den vil gjøre at av de mest populære Instagram-hotspotene på de greske øyer utilgjengelig for turister.

Mange er de som kommer til Navagio Beach gjør det nettopp for å la seg fotografere med det berømte skipsvraket til den forliste smuglerskøyta Panagiotis i bakgrunnen.

Skipsvraket er fra en smuglerskute med tobakk og alkohol. Den ble satt i brann da den ble oppdaget av tollere, og deretter ble den strandet i Navagiobukten.

Får gå nær, men ikke i land

Zakynthos-øya ligger utenfor vestkysten av det greske fastlandet, på høyde med Athen.

Stranden er kun tilgjengelig med båt, og besøkes av titusener hver eneste sommer.

Denne sommeren blir altså annerledes.

Myndighetene har bestemt at det skal være tillatt for turistbåter å seile nær stranden slik at det blir mulig å ta bilder fra sjøsiden, men at det ikke blir anledning for noen å gå i land.

Stor redningsaksjon

Det er en fersk utredning som har konkludert med at det vil innebære fare å holde stranden åpen.

Den har også vært lukket ved tidligere anledninger. I 2018 ble tilgang til stranden forbudt etter at et jordskred skadet syv personer.

De som da ble rammet av skredet måtte sendes til sykehus i en redningsoperasjon som tvang frem bruk av store mannskap og redningshelikopter-tjenste.

I norsk charterprogram

Øya Zakynthos er en del av Apollos charterferie-program fra Gøteborg, og en utflukt til det som i turistbransjen kalles Smugglers Wreck, er en del av tilbudet

Selskapet tilbyr seks reisemål på øya – bl.a, barnefamilienes favoritt Tsilivi, og dessuten Alykes, Kalamaki, Laganas samt Argassi og Tragati.

Øya er ellers kjent for den utrydningstruede havskilpadden Caretta caretta, som er øyas største turistattraksjon. For å beskytte dyrene er en del strender inngjerdet med visse restriksjoner for sol og bad, den naturskjønne stranda Gerakas er en av disse.