Nordmenn har fått en helt ny storby-favoritt

Dette er nordmenns nye storby-favoritt: Stockholm. Bestillinger av billetter dit har økt voldsomt. Foto: Shutterstock

Nordmenns interesse for storbyferier har skutt ny fart igjen etter at alle reiserestriksjoner har blitt fjernet etter pandemien. Noe har imidlertid forandret seg.

Det er ikke bare byer som London, Paris og Amsterdam som troner på reisetoppen lenger.

En ny storby har dukket opp me rakettfart blant nordmenn: Stockholm. Samtidig spretter også København oppover på listen.

Ikke tilfeldig

Dette kommer frem i en reiseundersøkelse som Ticket Feriereiser har foretatt i vår.

Den norske avdelingen av Nordens største reisebyrå for fritidsreiser lager årlig undersøkelsen Ticket Collection. Her ser man tydelig trenden om at det er korte flytider og kjente destinasjoner som gjelder, gjerne for en langhelg på våren eller høsten.

I den siste utgaven er det Stockholm trer frem helt ny på 10 på topp-listen med en tredjeplass.

Sjefen for Ticket i Norge, markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen, tror ikke det er tilfeldig at så mange velger hovedstaden i vårt naboland i øst:

Ekstra trygghet

– At Stockholm ligger nær oss påvirker selvfølgelig at byen opplever en økning i bestillingene. Det å reise til et naboland rett etter pandemien kan nok for mange kjennes ekstra trygt da man tar i betrakting for eksempel håndtering av pandemien. Det vil oppleves som enklere å håndtere situasjonen hvis man for eksempel blir syk, sier Wolff Andresen til flysmart24.

Reiseutviklingen til Sverige er tydelig:

Salget av Sverige øker med 126 prosent, og det er Stockholm og Göteborg som topper listen med økninger på godt over 100 prosent for begge byene som byr på severdigheter, shopping, restaurant- og uteliv.

10 på topp i Europa

Slik er Tickets storbyfavoritt-liste, tallet i parentes er byens plassering forrige gang undersøkelsen ble laget.

  1. London, Storbritannia (2)
  2. København, Danmark (7)
  3. Stockholm, Sverige (ny)
  4. Barcelona, Spania (8)
  5. Istanbul, Tyrkia (4)
  6. Roma, Italia (ny)
  7. Frankfurt, Tyskland (ny)
  8. Paris, Frankrike (3)
  9. Brüssel, Belgia (ny)
  10. Milano, Italia (ny)

Ned og ut

Som det fremgår av listen har London har gjenvunnet sin posisjon som den mest bestilte storbydestinasjonen etter en
årrekke med nedgang grunnet både Brexit og pandemi. Barcelona, København og Roma øker også i popularitet, og klatrer på listene.

Wolff Andresen tror folk er litt forsiktige nå, og vil ta storbyaktiviteten litt skrittvis lenger etter hvert, og starter med Stockholm:

– Noen vil nok «kjenne litt» på det å reise igjen. I tillegg spiller faktorer som pris på reisen inn og ikke minst hyppigheten av direktefly. Selv om det er dyrt å feriere i Skandinavia så er det selvfølgelig rimeligere å reise til Stockholm. At flybookinger til Gøteborg øker har nok til dels samme forklaring som for Stockholm, Men her kan vi anta at det ikke er folk som flyr fra Oslo som står for den største økningen. For dem som bor i Østlandsområdet vil nok bil være vesentlig enklere, sier hun.