I disse dager er det mange nordmenn som teller på knappene om de skal ta seg råd til en kostbar utenlandsferie denne sommeren. Charterbransjen melder at mange allerede har bestilt.
Skulle man ombestemme seg som følge av de nye rentehoppene som er besluttet og der flere nye er varslet, er det ikke helt uproblematisk.
Forsikringsselskapene sier tvert nei. Da kan eneste mulighet være at avreise er så langt frem i tid at pakkereisen kan avbestilles mot kun å betale et gebyr.
Slik er reglene
For på reiseforsikringen er det ikke noe å hente for de som har fått kalde føtter og vurderer å droppe turen:
– Reiseforsikringen dekker avbestilling grunnet uforutsett sykdom, skader eller dødsfall – uten sumbegrensning eller egenandel. Men den dekker ikke «kalde føtter» som følge av trangere økonomi, sier kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Andreas Handeland, til flysmart24.
Hos Gjensidige sier kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad at selskapet ikke har merket noen økning i henvendelser fra folk om hvorvidt betingelsen på reiseforsikringen dekker det å kunne droppe en bestilt reise:
Riktig rekkefølge
– Vi merker ikke noe til det, og vårt inntrykk er at de aller fleste er klar over at dårlig økonomi ikke er avbestillingsgrunn, sier Rysstad til flysmart24.
Hos Frende Forsikring minner kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen at det fins flere betingelser for å kunne kreve dekket reiseutgifter dersom turen må avbestilles.
Det handler om å gjøre tingene i riktig rekkefølge:
– Du får ikke dekket avbestilling hvis reisen var helt eller delvis betalt før reiseforsikringen ble kjøpt. Avbestilling er heller ikke dekket hvis reiseutgiftene er betalt etter at hendelsen som førte til avbestillingen skjedde eller hvis du hadde begynt reisen før den ble avbestilt, sier Slettemoen.
Avbestille innen frist
De som har kjøpt en pakkereise har mulighet til å avbestille reisen inntil et visst antall dager før avreise. heter det i pakkereiseloven. Der presiserer reglene:
De som har kjøpt en pakkereise har mulighet til å avbestille reisen inntil 42 dager før avreise mot å betale et rimelig administrasjonsgebyr. Det gebyret er ikke sjelden like stort som det innbetalte depositum.
I pakkereiseloven er det også tatt med punkt hvis sykdom inntreffer før reisen starter:
Kreve seg løst fra avtale
– Har kunden tegnet avbestillingsbeskyttelse/forsikring (…) har kunden rett til å kreve seg løst fra avtalen. Det hvis vedkommende kan dokumentere at vilkårene for slik avbestilling er oppfylt, slår loven fast.
Den sier at avbestillingsbeskyttelsen skal minst gi rett til avbestilling dersom kunden selv, ektefelle, registrert partner, samboer, barn, foreldre, svigerforeldre eller søsken blir rammet av plutselig og alvorlig sykdom.
Avtagende trend
Handeland i Europeiske sier at et annet fenomen når det gjelder reiseforsikring nå er i ferd med å rette seg etter pandemien:
– En del kunder tok kontakt gjennom høsten 2022 med et ønske om å si opp forsikringen på grunn av de høye prisene. De ser naturlig nok på steder å spare penger, sier han.
Nå er denne trenden» avtagende.
– Vi har møtt dette ved å heller ta en gjennomgang av kundenes forsikringer, der vi sørger for at de er riktig forsikret, men at man kanskje ser på muligheter for å nedjustere enkelte dekninger. Dette gjelder forsikringsprodukter generelt, og er ikke typisk for reise, sier Handeland.