FHI: Klare råd for de som er redd smitte på reise

FHI råder de som er redd for korona-smitte på reise om bl.a. å holde avstand til andre reisende - bl.a. på flyplassen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Selv om store deler av den norske befolkning er vaksinert mot covid-19, opptrer smitten i nye bølger. Folkehelseinstituttet (FHI) sier at det er en vårbølge i flere land i Europa.

I Norge har Folkehelseinstituttet varslet at en ny bølge er på trappene. Også ellers i Europa opptrer smitten i nye bølger. Noen land har nylig hatt et smitteoppsving, andre står for tur:

– Flere land, som Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland, har allerede hatt en vårbølge. Det er særlig i det nordlige Europa, inkludert Storbritannia, at vi ser en vårbølge, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til flysmart24.

Kan senke skuldrene

For de som reiser til Syden, til de landene som ligger langs kysten av Middelhavet, er det derimot ingen grunn til frykt:

– Nei, i Spania, Frankrike og Italia ser det rolig ut akkurat nå, sier Aavitsland.

Overlegen advarer imidlertid mot at faren ikke er over og at nye bølger vil melde seg:

– Vi må regne med småbølger i flere gjennom året, men ikke noe som gir store virkninger i samfunnet. Dette er den nye normalen, sier Aavitsland.

Anbefaler forholdsregler

Selv om de fleste nordmenn har fulgt myndighetenes vaksinasjons-anbefalinger, mener Aavitsland det kan være grunn til å ta forholdsregler når man besøker land utenfor Norge:

– De aller fleste har nå vært smittet, vaksinert eller begge deler. Det gir en god, men ikke fullstendig beskyttelse mot alvorlig sykdom. De som er veldig opptatt av å unngå koronasmitte, kan selv velge en atferd som reduserer risikoen. For eksempel å holde avstand til folk, unngå folk som hoster og unngå trange lokaler med mange mennesker. Det får folk bestemme selv, sier Aavitsland.

Viktig å huske

Han anbefaler nordmenn om å sørge for å ha det europeiske helsetrygdekortet med på turen, og også forsikre seg om at reiseforikringen er gyldig.

Enn for de som reiser utenfor Europa?

– Det samme gjelder for dem, men reiseforsikring er enda viktigere. Det kan være at noen koronatiltak henger igjen i noen land. Det er lurt å sjekke hva som gjelder på reisemålet, for eksempel på Utenriksdepartementets sider, sier Aavitsland.