Ga 750 kr i tips – hengt ut som gjerrig på sosiale medier

Den amerikanske restaurantarbeideren var svært misfornøyd med å få bare 750 kroner i tips. Det har skapt tips-debatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

De som er på restaurant i utlandet vet at det kan være litt vanskelig å treffe helt med tips. Noen gir raust med tips, bare for å være på den sikre siden.

De som har vært i USA vet at det er enda verre. Her er det ikke snakk om bare 10- 15 prosent i på sluttsummen på regningen, da er det ikke sjelden snakk om både 20 og 25 prosent tips.

En gruppe europeere, som hadde lagt igjen et tips på rundt 750 norske kroner på en regning på litt over 7 000 kroner, ble hengt ut på sosiale medier som gjerrige, skriver flere aviser – bl.a. den britiske avisen The Independent.

– For lite, sier norsk New York-ekspert til flysmart24. Se svaret hans lenger ned i saken.

«Et mareritt»

At summen var alt for liten, mente også kelneren som hadde lagt ut melding på Twitter, Han skrev at europeerne etterlot seg 700 kroner «etter å ha nytt mat og drikke i flere timer» på restauranten i New York. De hadde gitt uttrykk for at de var svært godt fornøyd med servicen,

– Av og til hater jeg europeere. De er ofte de verste, skrev en servitørkollega.

Innlegget har gått verden rundt, og har blitt sett over 7 millioner ganger. Den utløste en stor tips-debatt, der folk skrev at det å tipse i USA er et lite mareritt. Tips-størrelser er ofte mye større enn det man er vant til der man kommer fra, eksempelvis Europa.

Stor del av lønnen

Også amerikanere skriver at de synes 20 prosent tips er mye, og at en slikt nivå bør begrenses til svært positive opplevelser.

Det som er realiteten er at mange restaurant- eller bararbeidere i USA avhengige av tips fordi det ofte er den eneste lønnen. Minstelønn for en amerikansk restaurantarbeider er på bare 2,13 dollar i timen.

Da er tips fra gjestene ikke snakk å se det som en ekstra bonus, slik vi er vant med i Norge og ellers i Europa. Det blir en vesentlig del av lønnen.

Komfortabel

Å tipse mindre enn 15 – 20 prosent blir ansett som at noen var galt med servicen fra den som serverte.

Eric har laget en blogg om USA og New York i mange år. På hans sider står anbefaling om tipsing på restauranter.

Til flysmart24 sier han dette om summen europeerne tipset:

– Jeg må også si at jeg synes 70 dollar i tips er lite for en middag på 700 dollar. Det er vanlig å gi tips på minst 18 prosent, og gir man mindre enn dette kommer betjeningen til å reagere. Spesielt når det er grupper er det faktisk obligatorisk å gi tips. Så jeg skjønner hvorfor restauranten reagerte. Skal man betale mindre i tips enn 18 prosent burde man ha en god grunn for å ikke tipse betjeningen. Husk at i New York er det ofte tipset man lever på, og ikke lønningene alene, sier han.

Kan bli mer

Han mener at besøkende skal gi tips slik som man føler deg komfortabel med og som du føler at er riktig.

Han skriver på sin nettside at det har vært diskusjon om tipset skal beregnes før eller etter momsen.

– De fleste velger å gi tips på toppen av hele regningen, der også momsen er inkludert. I tillegg til dette kan du foreløpig forvente en tilleggsavgift når du betaler med et kredittkort, med tanke på transaksjonskostnader. Vær oppmerksom på at tipset allerede kan inkluderes i enkelte restauranter, advarer Eric.

«Må nok betale»

Andre nordmenn, godt kjent med restaurantkulturen i USA, forteller flysmart24 at det nok ikke er noen vei utenom å betale de 20 prosentene med tips, selv om det i dette tilfelle ville ha betydd at tipset ble på hele 140 dollar – nær 1 500 norske kroner.

– I USA så må man altså legge sales tax og tips til meny-prisen og da blir det fort dyrere enn her hjemme, sier en som kommenterer saken overfor flysmart24.