Den rekordsvake kronen i forhold til euroen vil gjøre at mange feriereisende kan få seg en skikkelig kalddusj når kredittkortregningen kommer etter Middelhavs-ferien.
Utviklingen er for tiden veldig negativ, og nordmenn mister kjøpekraft på den kommende sommerferien for hver gang kronen svekker seg.
Sjefanalytiker i Nordea Markets, Eric Bruce, har en avventende holdning til euroens kursutvikling i forhold til den norske kronen.
De verste spådommene er at nordmenn risikerer å måtte betale 14 korner for en euro i sommer. Det kan heller ikke Bruce utelukke.
Slik forbereder Bruce seg
Han har en klar personlig plan når han vurderer sitt eget forbruk foran sommerferie-reisen i år. Den er slett ikke komplisert:
– Jeg belager meg på 12 kroner når jeg planlegger. Så får en heller trekke litt ned på feriebudsjetter hvis vi ender på 14 kroner, sier Bruce til flysmart24.
Euroen står for tiden i 11,90 kroner, men vipper raskt over 12 kroner når vi betaler med kort. Dette fordi kortselskapet gir en dårligere kurs og har et påslag, som gjør at kursen blir enda dårligere enn den offisielle.
Dyrere opphold
Nordmenn som møter sine feriesteder i Sør-Europa vil merke en kraftig endring fra i fjor.
I år har ikke bare den norske kronen gjort at de får mindre for pengene. Andre land, ikke minst mange av de populære ferielandene har opplevd en kraftig inflasjon.
Det vil turister merke når de skal bruke penger under ferieoppholdet.
Hotellprisene har skutt i været. At prisene har økt vil de også få merke når de skal ut og spise og handle i butikkene. Prisene har økt betydelig i mange land.
«Euro-panikk»
Bruce advarer likevel mot å få «euro-panikk» og bestille ferietilbud som først skal betales ved ankomst.
Dette i håp om at kronen skal styrke seg utover sommeren, og at man slik skal kunne få en valutagevinst i forhold til dagens kurs:
– Nei, jeg ville ikke vente med betalinger for hoteller o.l. til sommeren for å vente på en sterkere krone, sier Bruce.
Kan gå galt
Enkelte valutaanalytikere har imidlertid åpnet for at det kan gå skikkelig galt med kronen.
Det kan, mener de, ende med en kurs på 14 kroner frem mot sommeren. En av de bankene som har åpnet for en slik utvikling er Handelsbanken.
Bruce er skeptisk til at utviklingen skal gå i den retning:
– Trenden er svært negativ for norske kroner nå så en kan ikke utelukke 14 kroner. Men jeg tror det er noen midlertidige faktorer som bidrar til å svekke krona nå som vil miste kraft så det er ikke det jeg tror mest på, sier han.