Utskjelt og kritisert – tjener penger som aldri før

Ryanair fosser frem i Europa, og er det største flyselskapet målt etter antall passasjerer. Foto: Ryanair

Det er ikke mye som minner om krise i luftfarten for Europas største flyselskap. Overskuddet for siste driftsår ble på over 16 milliarder norske kroner.

For, selv om Ryanair er blant de selskapene som i målinger etter målinger har dårlig omdømme, operer det med billettpriser og rutenett som trekker folk til flyene.

Selskapet la i dag frem resultatet for siste år, til og med mars måned. Der går det frem at selskapet gikk med 1,4 milliarder euro i gevinst. Det er bedre enn i siste hele normalår før pandemien, i 2019. I fjor var resultatet minus 355 millioner euro.

De tre beste landene

Ryanair hadde 168 millioner passasjerer, noe som er 74 prosent mer enn i fjor. Det var et år der reiserestriksjoner fortsatt var gyldig i deler av perioden.

I sin presentasjon av resultatene fremhever selskapet at det har hatt spesielt gode resultater i Italia, Polen og i hjemlandet Irland, og satser på å øke passasjertallet til 185 millioner reisende i innværende år.

I Norge er tilstedeværelsen beskjeden, og man flyr fra Oslo Lufthavn og Torp Sandefjord Lufthavn.

Satser på sommeren

I sommer vil selskapet operere med hele 2 500 daglige ruter, og 3 000 avganger.

Det er rundt dobbelt så stor trafikk som dets hardeste konkurrent, britiske EasyJet, opererer. Siste år åpnet selskapet 300 nye ruter.

Selskapet har siste måned også inngått avtale om å kjøpe 300 nye Boeing 737-MAX-10-fly, 150 i bestilling og opsjon på ytterligere 150 fly.