«Tar en Norwegian» – tøffere mot folks håndbagasje

Finnair strammer til vilkårene for håndbagasje. Det skjer med virkning fra 1. juni. Foto: Finnair Group

Norwegian gjorde seg ikke spesielt populær blant mange av sine reisende i den tiden selskapet jaktet i ombordstigningskøene for å plukke ut reisende som hadde for mye håndbagasje.

Det ble skrevet ut gebyrer på 750 kroner over en lav sko fordi håndbagasjen overskred lovlig vekt eller størrelse.

Folk som hadde vært i taxfree-butikken før avreise opplevde at vekten av varene ble lagt til vekten av håndbagasjen, og måtte dermed punge ut for overvekt.

Samme opplegg

Når selskapet har sluttet med den offensive «jakten» på overvekt, er det et annet Nordisk selskap som melder seg med samme aksjon.

De har sett seg lei på at folk sleper om bord store mengder håndbagasje, ofte for å slippe å måtte betale for dette ved innsjekk.

Finnair melder nå ut til publikum at det kommer til innføre en mye strengere praksis heretter for å sikre at reisende overholder grensene for håndbagasje.

Vil måtte betale

–  Overflødige mengder håndbagasje forårsaker forsinkelser i ombordstigning og påvirker både flyets punktlighet og komfort for de reisende, skriver Finnair i en melding på selskapets egne nettsider.

Selskapet innfører fra 1. juni en ny billett-type, som allerede er tatt i bruk av mange selskap. Det gjelder bagasje som er så liten t den kan får plass under stolen foran.

Selskapet advarer også mot at varer handlet på flyplassen skal regnes med i den nye bestemmelsen om hvor stor og tung håndbagasjen kan være.

Også business rammes

Da sier Ole Orvér, kommersiell direktør i Finnair at «selskapet også skjerper overvåkingen av håndbagasje på flyplasser, og overflødig håndbagasje vil bli flyttet til lasterommet til kostpris.»

Med andre ord – heretter vil det koste penger å bryte vektbegrensningene når man velger å reise på de billigste billettene.

I slike tilfeller vil synderne derfor måtte sende bagasjen i lasterommet og betale prisen for å sjekke inn bagasjen. da på inntil 23 kilo.

Nå er det ikke bare økonomiklasse-passasjerene som får beskåret sin bagasjekvote.

Sitte sammen

Også de som reiser på Business light, som i dag kan ta med to innsjekkede bagasje og én håndbagasje, vil også fra 1. juni få redusert kvoten til én håndbagasje og en liten personlig bagasje, som det heter.

De som nyter godt av å kunne ta med spesialbagasje, som golfbager og skiutstyr, må heretter punge ut ekstra for dette.

Det vil også koste penger å sikre seg at man sitter sammen når man reiser flere personer med samme fly, når man reiser på de billigste billettkategoriene.

Hos Finnair vil det koste penger å sikre seg sete samlet, men understreker at barn under 12 år alltid vil bli plasser sammen med minst én voksen på samme reservasjon.