«Vi mistenker at kundene har handlet i utlandet»

Salget av andre taxfree-varer har sunket etter at kvoten for tobakksvarer ble halvert fra årsskiftet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra nyttår har regjeringen sørget for at norske kunder bare får handle halve kvoten taxfree tobakksvarer i forhold til før. Det har ført til at det har blitt redusert omsetning også av andre taxfree-varer på norske flyplasser.

Før hadde reisende en kvote på en kartong sigaretter og 250 gram snus eller andre tobakksvarer. Fra nyttår har dette blitt halvert, til sterk irritasjon for mange.

Et anslag taxfree-selskapet på norske flyplasser gjør tilsier at Avinor bare i år ligger an til å tape mellom 250 og 300 millioner i år som følge av tobakksendringen.

Handler i utlandet

Nå merker man godt at kvotene har blitt mindre i butikkene til Travel Retail Norway (TRN). Selskapet står for taxfree-handelen på de største norske flyplassene.

Forandringen inntraff straks kvotene for tobakk ble kuttet. Nå viser det seg at kuttet også går ut over annen taxfree-handel i ankomstbutikkene på lufthavnene her i landet:

– Vi ser at andre kategorier faller fordi kvoteendringen har ført at at vi i ankomstbutikken har en mindre andel av passasjerene som handler hos nå. Vi mistenker at disse kundene da har handlet i utlandet i stedet, sier kommunikasjonssjef i TRN, Haakon Dagestad, til flysmart24.

Advarte mot

Han sier at dette er akkurat det både Avinor og TRN advarte mot da kvotekuttet ble iverksatt av Ap- og Sp-regjeringen. Bransjen sa da at dette ville kunne få konsekvenser for norsk avgiftsfri handel:

– Det er egentlig akkurat som vi beregnet og det Avinor advarte om i forkant. Når man drar ned kvoten så dramatisk, flyttes salget ut av landet. For når man først kjøper tobakken sin et annet sted tar man med andre varer også, sier Dagestad.

TRNs talsperson ønsker ikke å si hvor mye salget har sviktet.

Kan bli mer

– Reduksjonen er på alle kategorier, men den største reduksjonen er på tobakk og vin ettersom disse er de største i ankomstbutikkene. Men ettersom det ikke er så mye som tyder på at tobakk og vin-konsumet har gått ned tror vi handelen er flyttet til utenlandske flyplasser, sier Dagestad.

Han tror ikke den økonomiske effekten de merker nå blir bedre. Tvert imot:

– Nei, dette tapet vil nok ta bare øke år for år sammenlignet med full kvote ettersom det blir flere reisende. I tillegg slår nå også endringen fra i fjor om å ikke lenger kunne bytte tobakk i vin inn for fullt ettersom det er flere reisende i år. Så det blir nok over 300 millioner i tapte inntekter som følge av kvoteendringene og reduksjonen, mener han.

Gjelder kun nordmenn

At nordmenn kjøper sine tobakksvarer i utlandet gjør nødvendigvis ikke at de slipper billigere unna enn å kjøpe varene i Norge.

I Norge får hver passasjer bare anledning til å kjøpe 100 sigaretter hver på ankomst.

I utlandet vil man derimot kunne kjøpe forpakningene vi hadde i Norge før kuttet med 200 sigaretter i hver kartong. Noen vil kanskje også ta sjansen på å ta mer enn tillatt kvote i håp om å ikke bli tatt i tollen.

Kvotekuttet gjelder imidlertid kun nordmenn som har vært på reise i utlandet. Utlendinger som kommer til Norge har fortsatt «den gamle» kvoten på 200 sigaretter og full kvote med snus.