Frykter et glovarmt Syden – vil avbestille ferieturen

Det ligger an til svært høye temperaturer i flere land i Sør-Europa denne sommeren. Det får mange nordmenn til å kvie seg. Foto: Shutterstock

Mens reiseselskapene forteller om fulle fly til Syden, merker forsikringsselskapene at ikke alle er like lysten på den Syden-turen de allerede har bestilt.

For mange har privatøkonomien blitt vanskeligere med stigende renter, høy inflasjon og en svak krone som vil fordyre reisen mer enn de klarer.

Nå har også et annet forhold dukket opp som mulig avbestillingsårsak – det går på varmen i Syden.

Flere enn før

– Vi får en hel del spørsmål om på hvilken grad reiseforsikringen kan dekke avbestillinger, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring til flysmart24.

Han sier at det er liten tvil om at mange har tatt seg vann over hodet da de bestilte.

– De ønsker derfor å droppe reisen nå som ferieoppholdet har blitt så mye dyrere, sier Handeland. Også andre aktører i bransjen, bl.a. Frende Forsikring, har meldt ut at de merker det samme.

Der har skadesjef Petter Lassen følgende råd til de som ennå ikke har kjøpt Syden-tur:

Må skuffe

– Hvis du skal ut i sommer og ikke har bestilt enda ville jeg kanskje blitt hjemme. Tenk i hvert fall over om du har budsjett til å leve på ferien. Mat og aktiviteter har økt betydelig i pris siden i fjor, sier Lassen.

Handeland sier at det for Europeiskes del er flere enn før som har kontaktet dem i håp om å komme seg ut av en allerede kjøpt ferietur.

– Vi har jo ingen nøyaktige tall på dette, rett og slett fordi det ikke blir en sak av disse henvendelsene. Dessverre må vi skuffe de som kontakter oss av denne grunn, sier Handeland.

Han viser til at reiseforsikringen ikke dekker det de omtaler som «kalde føtter. »

Frykter varmen

– Det vil si at kunden angrer på et kjøp. Vi dekker kanselleringer ved uventet sykdom før reisen, og dekker selvsagt akutt skade under en reise. Men ingen får dekket et ferietur-kjøp de ikke lenger har råd til å gjennomføre, sier Handeland.

Et nytt fenomen når det gjelder Syden-reiser i år er at noen ønsker å avbestille fordi de frykter en glohet Syden-opplevelse denne sommeren, slik mange opplevde også i fjor.

Klimaforskere og meteorologer har lenge varslet at årets sommer kan bli enda varmere enn i fjor, da det ble målt rekordhøye temperaturer mange steder i Spania, Frankrike og Portugal.

Må regne med varme

– Noen kunder har til og med lagt frem legeerklæring på at de ikke tåler høye temperaturer, og mener at det må kunne holde for å få dekket en avbestilling, sier Handeland.

Handeland forteller at selskapet har to sykepleiere i jobb som har som oppgave å hjelpe kunder med å vurdere en reise i forhold til egen helsesituasjon.

I saker der folk frykter varmen, må selskapet også vende tommelen ned:

– Det er de uventede situasjonene som kan kvalifisere for å kunne få forsikringsdekning for en avbestilling. At det kan være varmt under solen i Syden bør ikke komme uventet for noen. Derfor er dette forhold folk må ta høyde for, mener Handeland.