Fikk kjenne valuta-smellen da hotellet skulle betales

Ikke bare deijlig å være norsk i Danmark for tiden. I alle fall ikke når det gjelder verdien av norske kroner vis a vis den danske. Foto: Privat

Dette er en påminnelse til nordmenn som skal på Danmark-ferie i år: Forbered dere på et skikkelig valuta-sjokk når kredittkortregningen kommer.

Den kraftig svekkede norske kronen kommer til å gjøre dype innhogg:

Da en leser av flysmart24 betalte i danske kroner for et hotellrom i Skagen for én natt, ble prisen oppgitt til 1 372 danske kroner.

«Drøyere enn ventet»

Ikke noe å si på en slik sum, isolert sett. Belastningen ble gjort på kredittkort. Men, det var en helt annen og ikke så grei pris som kom da kortregningen kom:

Den fortalte at de 1 372 danske kronene ble til 2 190 norske kroner. Det utgjør en forskjell på 60 prosent, som tilsvarer den ulike verdien på våre to valutaer form tiden.

– Jeg var jo forberedt på at den norske kronen er svak også overfor danske kroner. Men dette var drøyere enn jeg hadde fryktet. Blir nok ikke så mange Danmarks-turer med denne valutasituasjonen, sier nordmannen til flysmart24.

Har svekket seg

Alt annet han og familien kjøpte på turen, ble tilsvarende dyrt. Det ble i det hele tatt en meget kostbar Danmark-tur.

I likhet med euro og dollar har den norske kronen nemlig svekket seg betydelig også overfor de danske kronen.

I dag må nordmenn ut med 160 norske for å veksle inn 100 danske.

– Det er kanskje greit å være klar over at det ikke bare er euro og dollar som har blitt dyrere. Når den danske kronen har blitt dyrere er jo det i et land som ikke har et så veldig mye lavere generelt prisnivå enn her hjemme, sier den reisende.

Bundet til euro

De danske myndigheter fører det som heter en fastkurs-politikk overfor euroen, skriver Danmarks Nationalbank på sine nettsider. Norge har en flytende valutakurs.

– Fastkurs betyr at den danske kronens verdi mot euro skal holdes stabil. Dette sikrer Nationalbanken gjennom pengepolitikken, forklarer banken.

Det betyr at den danske sentralbanken hele tiden sørger for at euro og danskekronekursen alltid er den samme.