Det ligger an til en streikesommer i luftfarten. En rekke konflikter er allerede i gang, og flere er varslet. Det kan også ramme norske reisende.
Uroen i luftfarten skjer etter at det oppsto forstyrrelser også i fjor sommer. Da var det spesielt flyplassene i London og Amsterdam som var rammet av aksjoner og personellmangel i sikkerhetskontrollen.
Den situasjonen ser ut til å være avklart foran denne sommeren, dels med redusert trafikk.
Flysmart24 har sett på situasjonen foran denne sommeren basert på status i dag – tirsdag den 12. juni.
Verst for nordmenn
Også i sommer vil streiker og mannskapsmangel i ulike deler av luftfarten skape problemer for de reisende.
For oss nordmenn er det spesielt de pågående flyvelederstreikene i Frankrike som er mest truende, og kan skape trøbbel når trafikken tar seg opp i skolens sommeferie.
Det som gjør disse streikene uoversiktlige er at det ikke er satt noen bestemte datoer eller tidsfrister for disse. De oppstår spontant, og rammet følgelig like spontant.
Nå er det avtalt et møte i dag, tirsdag, som skal avgjøre om og hvordan aksjonene skal fortsette.
Har kansellert 400 flyvninger
Flyselskap er avhengige av å fly nord-sør over fransk luftrom. Når dette ikke er mulig på grunn av redusert kapasitet i luftrommet, må de velge andre og som regel lengre flyruter for å komme frem til reisemålet.
Resultat? Forsinkelser, og i verste fall kanselleringer. Ryanair har måttet kansellere over 400 flyvninger den siste tiden på grunn av flyvelederaksjon.
Flyveleder-problemer knytter seg også til Kastrup ved København. Her er situasjonen at de mangler flyveledere for å dekke behovet for normal trafikkavvikling. Ansatte og ledelse slåss om hvem som er ansvarlig for å ha skapt disse forholdene.
Uklar situasjon
Også her har det vært mange kanselleringer og forsinkelser, og det er på en flyplass som mange nordmenn bruker som transfer-lufthavn på sine reiser.
Om dette er en situasjon som kan bli avklart før sommertrafikken setter inn, er ennå uklart.
Både SAS og Norwegian har uttrykt dyp bekymring over de følger dette vil kunne få i sommer. SAS har varslet mulig erstatningskrav.
Hver eneste helg
Som om dette ikke skulle være nok blir det også aksjoner på en av Europas aller største knutepunkter, Heathrow-flyplassen i London.
Her er det derimot varslet aksjoner med datoer. Enkelt sagt blir det slik:
Regn med streiker hver eneste helg gjennom hele sommeren. Her er det en arbeidstakergruppe som det vil merkes streiker: sikkerhetspersonellet.
Her blir Heathrow rammet
Dette er streikedagene: juni. To planlagte streikedager er avlyst, derfor blir det juni den 28., 29. og 30. I juli: 14-16, 21-24 og 28-31. August: 4-7, 11-14, 18-20 og 24-27.
Streiken skal omfatte terminal 3 og 5, og ikke terminal 2 som SAS og Star Alliance bruker.
Flyplass-ledelsen har sagt at den skal gjøre hva den kan for at trafikken skal bli minst mulig rammet.
Også på flyplassen i Edinburgh har det blitt varslet streiker, og også her er det sikkerhetstiltak som vil bli rammet og som gjør det vanskelig å opprettholde normal trafikk.
Flystreik i Spania
De som skal reise innen Spania, eller benytte de to flyselskapene Air Europa eller Air Nostrum bør være obs på at det er varslet streiker i disse selskapene.
For det største av dem, Air Europa, har pilotforeningen Sepla varslet konflikt den 19. juni og 2. juli.
Hos Air Nostrum flyr ofte for Iberia på regionruter. Her har streiken vært i gang siden februar, og skal fortsette – angivelig på daglig basis. Her er anbefalingen å følge med fra dag til dag hvordan konflikten rammer.
Streiker i Italia
Også i Italia har ansatte innen luftfart og annen transport varslet streiker i juni, juli og august.
Det er allerede fastsatt en landsomfattende streikedag den fredag 7. juli. Den skal vare i 24 timer. Men det er mer på gang i Italia:
De som jobber med bagasjehåndtering på flyplassene skal streike den 20. juni, og flyvelederne skal streike lørdag 15. juli. Også den i 24 timer.