Reisetopp: – Dette ferielandet er som en rakett for tiden

De som kjøper feriereiser for sommeren nå, velger i stor grad Tyrkia. Her får nordmenn mer for pengene enn i euro-sonen. Foto: Spies

Salget av feriereiser til mange av de mest populære feriemålene langs Middelhavet har gått ned eller stått stille de siste ukene. Det gjelder bl.a. de alltid populære ferielandene Spania og Hellas.

Dette viser salgstall fra landets største uavhengige salgskanal, Finn Reise. Men, det er ett land som er et svært tydelig unntak fra denne trenden:

Tyrkia vokser kraftig. Veksten er over 10 prosent den siste uken. Økningen kommer fra et høyt nivå, landet er nummer tre i popularitet. Bare slått av Hellas og Spania.

Har økt klart

– Tallene er ikke til å misforstå. Mens bestillingene til alle andre av de populære feriemålene enten går ned eller i beste fall står stille, er det noe ganske annet med Tyrkia. Landet er som en rakett for tiden, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Hans konklusjon er basert på salgsutviklingen den siste måneden. Økningen til Tyrkia har meldt seg de siste ukene.

Berge tror at det er økonomiske hensyn som ligger bak folks valg av Tyrkia.

Lengter tilbake

Landets største reisearrangør, Ving, bekrefter trenden som Finn Reise forteller om:

– Ja, Tyrkia er virkelig i vinden. Antalya var vårt nest mest solgte reisemål siste uke i sommer, bare slått av Mallorca, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Hun omtaler Tyrkia som et flott reisemål samt en valuta som gir mye målt mot norske kroner.

– Det er en bra kombinasjon. Dessuten tror jeg mange nordmenn som har vært i Tyrkia tidligere år lengter tilbake nå som det er flere flyvninger til Tyrkia denne sommeren enn i fjor, sier Zachrisson.

Vil sikre seg

Ving flyr direkte til Tyrkia fra Ålesund, Bergen, Kristiansund, Oslo, Stavanger samt Trondheim i sommer.

Berge i Finn Reise tror også det er det økende medie-fokuset på den svekkede norske kronen vis a vis spesielt euro, har fått mange til å sikre seg og velger å legge utenlandsferien til et land utenfor euro-sonen.

– Da kan Tyrkia være et fornuftig valg, med sin lira, sier han.

Som flysmart24 har fortalt er Tyrkia blant de landene der nordmenn får mest igjen for den svekkede norske kronen, ifølge Forex Banks ferieindeks.

Tilbudet som frister

På en oversikt over de 10 mest «lønnsomme landene» er Tyrkia oppe på en femteplass.

«Mange nordmenn lengter tilbake til Tyrkia»

Marie-Anne Zachrisson og Terje Berge. Foto: Ving/Finn

I tillegg har Tyrkia som turistland en annen stor fordel:

– Landets hoteller kan by på et godt all inclusive-produkt. Hotellstandarden er jevnt over god i Tyrkia og matkvalitet og – utvalg er også godt. Så, mange velger all inclusive fordi det forutsigbart. Da er det få overraskelser – mat og drikke er da inkludert i billettprisen de allerede har betalt hjemmefra, sier Berge.

Leter etter sparemuligheter

I tillegg mener han at media «har hamret løs på de høye flyprisene» og dette har også fått mange til å ville se etter måter å spare ferieutgifter på.

– Å velge et land som Tyrkia da vil falle naturlig for mange. Dette er et land mange kjenner godt og som har vært populært lenge, sier Berge.

Det mest populære stedet for norske turister er den tyrkiske riviera, med steder som Alanya, Side, Kemer og Bodrum. Gode flyforbindelser med non stop-fly mange steder mellom Norge og Tyrkia gjør det enkelt å feriere her.