Etter at Norges Bank torsdag besluttet å sette opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, fikk kronen et etterlengtet løft i forhold til euroen.
Dette fikk mange aviser og tv-kanaler til å fokusere på den positive effekten dette vil ha for de som skal på ferie i Sør-Europa i sommer.
Meldingene gikk bl.a. ut på at «kronekursen går rett til værs etter renteøkningen» og at det vil gjøre Syden-turen mye billigere. Fredag morgen er hele kronestyrkingen borte.
Ikke la dere lure, er advarselen fra Magne Gundersen i Sparebank1.
Advarer nordmenn
For forbrukerøkonomen i Sparabank1 og «Luksusfelle»-profilen slukker håpet om at kronestyrkingen vil kunne bety at nordmenn nå kan slå ut håret på ferien og satse på å bruke mer penger.
– Dette får svært lite, om noe som helst, å si for regnskapet for en Syden-ferie i sommer. Svært lite har endret seg isolert sett etter dette, sier Gundersen til flysmart24.
Før rentehevingen lå euroen på en kurs på 11,69 kroner. Etter at styringsrenten var satt opp, endret kursen seg til 11,56 kroner. Det utgjør en endring på 1,1 prosent.
Hold fast på 12-talelet
Dette ble da straks fremhevet som en håndsrekning også til de som skal på ferie i land med euro.
Gundersen advarer folk mot å tro på denne type meldinger, som han mener er å overdrive:
– En så marginal endring gjør ikke ferien billigere. Jeg har sagt det lenge og mener fortsatt at nordmenn gjør klokt i å anse at vi må bruke 12-tallet for å finne ut hva ting koster når vi betaler med euro. Det gjelder også i sommer og også etter dagens kronestyrking, sier Gundersen.
Spiser og handler
Han viser også til at mange allerede har betalt flybillett og hotellopphold allerede.
Da vil dagens lille endring ikke få noen betydning for de største utgiftene for en feriereise:
«En så marginal endring gjør ikke ferien billigere»
Magne Gundersen. Foto: Sparebank1
– Derfor blir den lille besparelsen etter kronestyrkingen på det man spiser og handler under selve feriedagene. Så, jeg vil anbefale at de som er i grenselandet for hva de har råd til og tror at valutaendringen nå gjør at de kan reise, om å tenke seg grundig om. De bør nok helst bli hjemme, sier Gundersen.
På lengre sikt
Det han tror kan komme til å skje, knytter seg til varslet fra Norges Bank som går ut på at det trolig blir et par rentehevinger til i løpet av høsten.
– Det kan bety at den kronesvekkelsen vi har sett de senere månedene kan bremse opp, og at kronen styrker seg ytterligere. Det vil kunne hjelpe på for å gjøre reiser i euro-land billigere fra senere i år og fra høsten av. Men, det vil ikke skje noe slikt i sommer, sier Gundersen.