Smitteøkning på ferieøya – flere havner på sykehus

Det har vært en klar vekst i korona-smitten på Mallorca den siste tiden. FHI vil ikke gi nye råd. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mens vi i Norge har sluppet å ha fokus på covid-19 smitten, er situasjonen en helt annen på et av de populære feriestedene i det sørlige Europa. Der har smitten skutt i været.

På den norske feriefavoritten Mallorca har det den siste måneden vært en betydelig oppblomstring av smitten, ifølge avisen Ultima Hora. Den har hatt flere saker om dette den senere tiden.

Det er snakk om en økning i antall tilfeller der smittede har trengt legebehandling på over 120 prosent. På en dag ble det registrert over 850 nye smittetilfeller.

På vei opp i Spania

Det har ført til en betydelig økning i antall sykehusinnleggelser også. En annen konsekvens er at smittebølgen har ført til at apotekene har blitt tømt for covid-19 tester.

Joan Carles March, spesialist i folkehelse og forebyggende medisin, har forklart overfor avisen at forekomstene av korona-viruset igjen er på vei opp i hele Spania.

Dataene gir imidlertid ikke grunnlag for å gå ut med en offisiell advarsel om situasjonen, men sier at situasjonen vil bli fulgt nøye utover sensommeren og høsten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) overvåker en ny undervariant av COVID-19, kalt Eris. Den er mer smittsom, men er foreløpig ikke blitt konstatert på Balearene.

FHI: Har ikke Spania-råd

Hos Folkehelseinstituttet får flysmart24 opplyst at det ikke har noen spesifikke råd for Spania.

Det henviser til de generelle rådene som gjelder for nordmenn på utenlandsreise.

Her skriver instituttet at mange land har tiltak og restriksjoner som kan få konsekvenser for den som reiser, og at nordmenn i utlandet må være forberedt på å svare på spørsmål om egen helse.

– Før du reiser bør du ta høyde for at det kan skje endringer i tiltak og regler. Du bør sette deg inn i lokale myndigheters smittevernråd og -regler og hva reiseforsikringen din dekker, heter det i anbefalingen.

FHI ber deg vurdere dette før reisen

Instituttet minner også på at nordmenn som reiser ut bør vurdere bl.a. risiko for å bli smittet på reisen – avhengig av reisemål, varighet og kontakt med andre mennesker.

Dessuten risikoen for å bli rammet av reiserestriksjoner, innreiseforbud, karantene eller andre tiltak i landet du reiser til.

Ikke minst bør man være obs på at det kan være en risiko for manglende kapasitet i helsetjenesten på reisemålet dersom du skulle bli syk, og en risiko for manglende mulighet for hjemreise dersom du skulle bli syk.