Bruker all kapasitet: – Norge leverer helt i Europa-toppen

Emirates har daglig avgang fra Oslo Lufthavn til Dubai. Mangel på kapasitet gjør at det ikke er enda flere avganger. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mens finansanalytikerne venter på at nordmenn skal skru igjen forbruket også når det gjelder kjøp av reiser, er mange flyselskap mer enn fornøyd med billettsalget på sine norske ruter.

Et av disse er Dubai-baserte Emirates, som har daglig avgang fra Oslo Lufthavn. Det kunne ha vært flere enn de syv ukentlige rundturene, for etterspørselen etter billetter er nå større enn før

Det setter flyselskapets egen kapasitet på mannskap en stopper for:

Marked for mer

– Det er fortsatt knapphet på ressurser som kabinpersonale og piloter, slik at vi er noe hemmet i forhold til vekst. Jeg skulle gjerne sett at vi kunne økt kapasiteten fra Oslo noe gjennom høsten og vinteren, f. eks. 10 ukentlige, men foreløpig er det ikke gjennomførbart, sier Norge-sjefen for Emirates, Terje Grue, til flysmart24.

Han er svært fornøyd med selskapets Norge-rute, der man opplever at ni av ti seter er fylt i det 360 seter store flyet – Boeing 777-300ER – som brukes på Oslo-flyvningene.

Ni av ti seter solgt

– Ja, vi legger bak oss en rekordsommer, både globalt sett og i Norge.  Vi har sett svært tilfredsstillende økonomiske resultater på ruten og svært høy kabinfaktor. En kabinfaktor på 90 prosent, at ni av ti seter har vært solgt, har vi sett hyppig. Selv i august hvor det norske markedet normalt sett bråstopper rundt skolestart, har det vært mye trafikk og fulle fly, forteller Grue.

Sommeren er den store topp-sesongen, men Emirates opplever at selv ikke etter skolestarten har passasjertallet falt:

Fylles opp

–  Selv i august, hvor det norske markedet normalt sett bråstopper rundt skolestart, har det vært mye trafikk og fulle fly, sier han.

Selv om mange reiser videre med Emirates via knutepunktet i Dubai, er Grue fornøyd med å registrere at selskapets hovedreisemål gjenerobrer tronen fra september, og fortsetter en sterk vekst utover høsten.  

– Nordmenn har vist stor reiselyst, og utrolig nok har Dubai gjennom hele sommeren vært et av våre mest populære reisemål, bare passert av Bangkok.  Nordmenn får mye valuta for pengene i Dubai, sier Grue. 

Har fått sterk posisjon for nordmenn

For månedene fremover ser Grue at det også begynner å bli godt fylt på flyene rundt tidspunktene for høstferien:

– Høstferien begynner å fylle seg veldig godt opp. De som ønsker hjemreise lørdag 7. eller søndag 8. oktober bør man «få ut fingeren». Litt ekstra gledelig er det å se at pulje to i høstferien, altså de med fri uken etter, virker veldig lystne på å reise med Emirates. Reisende i den ferieperioden er flere, og de reiser dyrere, enn de som reiser uken før, sier Grue.

Hit reiser nordmenn

Thailand fortsetter å være populært for de som benytter Emirates. Selskapet ser også at ruten det tilbyr i samarbeid med flyDubai til Krabi har fått en sterk posisjon i markedet, ifølge Grue:

–  For en Afrika-fantast som meg, er det uhyre gøy å se hvordan Sør-Afrika vokser. Det er mye trafikk til både Johannesburg og Cape Town. Mauritius har også bra fart i markedet, mens Maldivene kanskje selger litt tråere enn det har gjort de siste årene. Vietnam, Malaysia og India rører på seg og sørger for at disse mer sekundære markedene forsterker sin posisjon. Australia oppleves som utfordrende i forhold til å finne plass, og det får innvirkning på prisene.  Likevel ser vi at vi har mange reisende og god markedsandel «down under», hvor Sydney, Perth, Brisbane og Melbourne alle er ettertraktet, sier Grue.