Å skjule lidelser på forsikringen kan være en stor tabbe

Mange opplever å få forverret en lidelse mens de er på ferietur. Det dekkes ikke av forsikringen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Noen reisende oppdager at de ikke har dekning på forsikringen når de blir syke på reise. Det kan bli en kostbar oppdagelse.

Å være forsikret i tilfelle sykdom kan spare reisende for titusener av kroner hvis uhellet er ute. Men mange er ikke klar over at forsikringen har et klart unntak når det gjelder sykdom som oppstår på turen:

Det gjelder saker der det er snakk om forverring av en eksisterende lidelse. Det gjelder sykdom som kunden hadde før reisen og som plutselig forverrer seg på turen.

Kjipe saker

– Dette er noen av de kjipeste sakene vi får, fordi vi i en del tilfeller ikke får hjulpet eller gitt erstatning til disse kundene, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske reiseforsikring til flysmart24.

Handeland bekrefter at dette unntaket i forsikringsdekningen blir en uventet utgift også for deres kunder:

– Ja, vi er stadig vekk i kontakt med kunder som har fått en forverring av en allerede eksisterende sykdom. Selv om vi ofte snakker om dette i både kundekontakt og i medier og sosiale medier, er det mange som ikke kjenner bestemmelsene her, sier han.

Slik er bestemmelsene

Handeland minner om hva som er regelen i sike tilfeller:

– Det mange som ikke vet at forsikringen ikke dekker slikt. Den er til for å dekke uventete og akutte hendelser, og forverring av en sykdom som allerede er der er ikke en slik hendelse, sierHandeland.

Noen selskap har også oppdaget at noen kunder ikke oppgir at de allerede har visse sykdommer når de tegner forsikringen.

De fleste er ærlige

Handeland sier at han ikke ønsker å kommentere om Europeiske opplever slikt:

– Nei, vi ønsker ikke å spekulere i hvorvidt noen holder sykdommer og lidelser skjult for oss. Vi tror kundene i de aller fleste tilfeller er ærlige. Men likevel: Er det en forverring av en eksisterende sykdom eller lidelse, vil man i de aller fleste tilfeller måtte dekke dette selv. Forsikringen tar det ikke, sier han.

Som EU/EØS-borgere vil nordmenn kunne få behandling for kjente lidelser på offentlige sykehus, via Europeisk helsetrygdkort men ikke på private sykehus.

Dette er rådet

Han har et tydelig råd til kundene for å kunne unngå å få en lei overraskelse hvis forverring av en eksisterende sykdom skulle melde seg på feriestedet:

– Vi anbefaler at man tar kontakt med oss før avreise når slike sykdommer og lidelser er inne i bildet. Da får man en avklaring på hva man er dekket for, og hvilke unntak som gjelder, og da slipper man å være usikker. Vi har egne sykepleiere internt som gjerne tar en prat med kunden, sier Handeland.

Utenriksdepartementet er også klar på at alle nordmenn som reiser ut av landet må sørge for å ha en god reiseforsikring med i bagasjen.