Turister i massevis – men de bruker ikke penger

Det kommer flere turister til Mallorca, men de som kommer bruker mindre penger under oppholdet enn før. Foto: Shutterstock

Feriested etter feriested langs Middelhavet har meldt om rekordbesøk av turister denne sommeren. Det skulle være gullgruve for reisemålene.

Slik har det ikke vært. Den lokale turistnæringen har denne sommeren vist seg å være langt fra så lønnsom.

Turistene har ikke brukt så mye penger under oppholdene sine som hoteller, restauranter og tilbydere av ulike underholdningstilbud hadde ventet og håpet på.

«Med håndbrekket på»

De er ikke i tvil om årsaken, melder den spanske avisen Ultima Hora:

Rekorddyre flybilletter og høyere priser på overnatting har ført til at turister flest har gjort tilpasninger på sine ferieturer til blant annet Mallorca. Prisen på disse to områdene økte med over 50 prosent i forhold til det siste hele normalåret, som var i 2019.

– Turistene har kommet med håndbrekket på, sier Antoni Gayà, president i bransjeorganisasjonen Afedeco på Mallorca om juli måned.

Kuttet og kuttet

For å få feriebudsjettet til å vare lengst mulig har turistene derfor kuttet ned på annen pengebruk. Det har blant annet gått ut over forbruket i forbindelse med restaurantbesøk og handel i butikkene.

De har også kuttet ned på den gjennomsnittlige lengden av ferien, som i år har vært seks dager mot mer enn syv dager før pandemien.

De har dessuten kuttet ned på utgifter til annen underholdning, og droppet leie av ulike fritidstilbud.

Vil ha færre turister

Antoni Gayà erkjenner også at heller ikke august har vært noen god måned, og bekrefter at fallet i salget har vært veldig merkbart.

Som flysmart24 har skrevet tidligere har Mallorca lagt opp til en endret turistprofil.

Mallorca vil vekk fra masseturismen, og heller bli et alternativ for de turistene som krever høyere standard på bosted og ferietilbud. Og er dessuten villige til å betale ekstra for å få dette.

Derfor har Europas mest populære ferieøy fått mange nye og eksklusive hoteller, men ser at det vil ta tid å snu trenden til mer av det myndighetene omtaler som «kvalitetsturisme.»