Noen har krav på få en bestemt seteplassering gratis

Det gjelder spesielle regler som gjør at noen kan kreve en seteplassering uten å betale ekstra for det. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Familier på reise med barn må ofte punge ut med hundrevis av kroner i kjøp av seteplassering for å være garantert at ingen av barna risikerer å måtte sitte for seg selv og sammen med vilt fremmede.

Reisende med barn har opplevd at foreldre og barn har blitt plassert i ulike deler av kabinen. Disse har ofte vært avhengig av andre reisendes velvillige innstilling for å kunne få sitte sammen.

Nå viser det seg at foreldre ikke er helt uten rettigheter i saker som gjelder seteplassering.

Denne regelen hjelper

Det fins nemlig nasjonale regler i Norge som sikrer at barn ikke sitter alene under en flytur. Disse reglene kan ikke flyselskapene fravike, selv om de ønsker å kunne ta betalt for tjenesten i stedet.

Det er Luftfartstilsynet som har utarbeidet reglene og skal sørge for at kommersielle flyselskap i Norge følger dem.

Reglene er ikke mange, men blant annet dette:

– Barn under 5 år må reise med ledsager. De kan ikke sitte alene. Og barn opp til fylte 2 år skal sitte på mor, far, eller verges fang under avgang og landing, hvis man ikke har med seg eget egnet sete, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Liland i Luftfartstilsynet til flysmart24.

Norske selskap unngår

Videre rettigheter om plassering er begrensede:

– Så vidt vi kjenner til, er det ingen andre regler i regelverket for passasjerrettigheter – som vi i Luftfartstilsynet har et overordnet ansvar for – som omhandler spørsmålet om å sitte sammen, sier Liland.

Han sier at norske flyselskap i praksis forsøker å unngå i skille foreldre og barn:

– Ja, selv om det ikke finnes noen garanti for at et barn får sitte med øvrig familie, synes vi at det er god praksis at selskapene og kabinpersonalet legger til rette for det. Erfaringsmessig er dette en policy de aller fleste selskapene følger i dag, sier Liland.

SAS garanterer

Dette bekrefter både SAS og Norwegian er tilfelle.

Hos SAS sier pressesjef Tone Sund.

– Vi garanterer alltid at barn ikke sitter alene, men sammen med en ledsagende voksen ved siden av seg. Derimot er det ikke garantert at hele familien får sitte sammen, men det kan bli eksempelvis far og datter, eller mor og sønn som sitter sammen med mindre de har forhåndskjøpt sete ved siden av hverandre, sier hun til flysmart24.

Hun forteller at SAS-systemet søker i så stor grad som mulig å plassere familier samlet:

Så langt det lar seg gjøre

– Innimellom må vårt bakkepersonale eller crew hjelpe til med å flytte om i kabinen, hvis det er behov for det. Men vi anbefaler å reservere sete i forkant, dersom man ønsker garanti for en spesifikk plassering om bord, sier Sund.

Også hos Norwegian er praksis å plassere voksne og barn som reiser sammen ved siden av hverdandre.

Kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian sier dette om praksisen i selskapet:

– Vi setter familier sammen så langt det lar seg gjøre, og aldri barn alene, sier hun.