Hvor skal du hvis det står PUB på billetten? Eller KGB?

På vei til nytt reisemål. Flyplass-kodene kan være vanskelige å forstå. Noen av dem kan også være komiske, sett med norske øyne. Foto: Shutterstock

De fleste som reiser regelmessig med fly, har etter hvert lært seg enkelte flyplasskoder. Noen av dem er egnet til å le av, andre til å bli forundret.

Kodene består av tre bokstaver og brukes til billetter og bagasje, og finnes ofte på bagasjelappen på koffertene.

I Norge er vi fortrolig med at OSL betyr Oslo Lufthavn, BGO betyr Bergen, LIS betyr Lisboa og MAD står for Madrid.

Hvor i all verden?

Men det fins mange flyplasskoder der ute som for norske øyne virker både morsomme og rare.

For hvor havner du hvis det står FET på bagasjetaggen? Enn MOR, RAR, PUB eller simpelthen SMS? Står det de tre bokstavene SAS på bagasjeleppen betyr det nødvendigvis ikke at du skal reise med dette flyselskapet. Se forklaringen lenger ned i artikkelen.

Variantene er nærmest uuttømmelige. Kodene dreier seg som regel mot stedet flyplassen ligger på eller ved.

Ikke helt opplagte

Andre flyplass-koder er egnet til å vekke litt undring i det minste.

For de som reiser mye til Spania vil det for eksempel ikke være veldig opplagt at AGP står for Malaga, eller helt logisk at USA-reisende støter på IAD når de skal til Washington Dulles internasjonale lufthavn.

Eller at de som skal til storbyen Montreal får påklistret en bagasjelapp med bokstavene YUL på kofferten, og som er koden for Montreal-Trudeau Airport.

Tre første bokstavene

I en forklaring som IATAs kommunikasjonsmedarbeider Vrinda Singh har sendt flysmart24 har organisasjonen to prioriteringer når de velger flyplasskoder.

Den første er å bruke de tre første bokstavene i stedets navn. Som man har gjort for Oslo Lufthavn, som har fått OSL. Eller for Berlins nye flyplass som har koden BER, og HAM som står for Hamburg.

Den andre prioriteringen er ifølge IATA å finne et kode der første bokstav i stedets navn brukes, og så «fyller man på» med to bokstaver som danner en kode som ikke allerede er i bruk.

Det kan man eksempelvis si om nærliggende eksempler som Stavanger med SVG og Bergen med BGO. Og LHR og LGW som står for henholdsvis London Heathrow og London Gatwick.

Dette er forklaringen

I starten av artikkelen nevnte vi en del flyplasskoder som i norsk sammenheng virker både morsomme og litt rare. Her er de vi nevnte:

  • FET er koden for Fremont Municipal Airport i Nebraska i USA.
  • MOR er Moore-Murrell Airport i Morristown i Tennessee, USA.
  • RAR er Rorotonga International Airport på Cookøyene.
  • PUB er Pueblo Memorial Airport i Colorado USA.
  • SMS er Sumpter Airport, Sør-Carolina i USA.
  • SAS er Salton Sea Airport, Salton i California, USA.

På tampen

Vi tar med noen til helt på tampen:

GAY står for Gaya Airport i India, KGB er Konge Airport i India, OLA er Ørland flyplass, PEN er Bayan Lepas International Airport, Penang i Malaysia mens URT er Surat Thani Airport, Surat Thani i Thailand.

AKP er koden for Anaktuvuk Pass lufthavn i Alaska, APE er koden for San Juan Aposento Airport i Peru, og AUF er koden til Auxerre – Branches Aerodrome, en flyplass som dekker to kommuner i Bourgogne-regionen i Frankrike.