De som velger å kjøpe mat og drikke på flyplassene, er forberedt på at det kan være en meget kostbar opplevelse.
Den svenske forretningsmannen som spanderte på seg et rekesmørbrød og en øl på flyplassen ved Göteborg fikk seg imidlertid litt av et sjokk da regningen kom:
422 kroner kom regningen på. Han reagerte med å publisere opplevelsen på X/Twitter, og det utløste en storm av protester.
«Vanskelig å bli sjokkert»
Nå reagerer svenskenes parallell til Avinor, Swedavia, og går til aksjon for å dempe prisnivået på mat og drikke på landets flyplasser, skriver næringslivsavisen Dagens Industri.
Det var seniorøkonom Johan Javeus i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) som var mannen bak opplevelsen på Landvetter flyplass. Han beskrev den slik på det sosiale nettverket:
– «Ok, vanskelig å bli sjokkert over hva ting koster i dag, men denne er vanskelig å slå,» skrev han.
Avisens undersøkelse viste at et tilsvarende smørbrød andre steder i byen koster under 300 kroner.
Vil ha pristak
Swedavia har rykket ut og forsikret at flyplass-selskapet vil ha slutt på slike høye priser.
Selskapet har innført et tak på hva mat og drikke skal koste i lufthavnene:
De som driver kafeene og restaurantene skal kunne ta maks 10 prosent mer enn hva tilsvarende vare koster på byen.
Dette er utgifter som skal dekke den merkostnad som Swedavia det medfører å drive salg av mat på et flyplass.
Der gjør bl.a. sikkerhetstiltakene det nødvendig at alle leveranser blir røntgenundersøkt før de kan serveres.
Dyrere – over alt
Nå er det neppe noe nytt for folk som har reist litt at mat og drikke på flypassene koster atskillig mer i lufthavnene enn på en kafe eller restaurant i avreisebyen.
Også Oslo Lufthavn og andre norske flyplasser får jevnlige klager over prisnivået.
En gjennomgang som flysmart24 tidligere har gjort av gjesteinnlegg på utenlandske ratingnettsteder, viste at det mange utlendinger reagerte negativ på var prisene på flyplassen på Gardermoen.