Nå akter feriefavoritten å straffe turistene økonomisk

Nå skal det svi på pungen å ikke møte opp når man bestiller bord på restaurant på Mallorca. Foto: Shutterstock

Feriegjestene er i ferd med å vende tilbake til de populære feriemålene langs Middelhavet. Det betyr økte inntekter for de som driver innen turistnæringen.

Men det er slett ikke alle sider ved den økte aktiviteten fra turistene som blir satt like stor pris på.

Blant annet akter nå stadig flere restauranteiere på Mallorca å straffe feriegjester økonomisk.

Mister inntekter

Dette skjer ifølge avisen Majorca Daily Bulletin fordi mange turister bestiller bord på restaurantene, for siden å utebli. Dette omfatter nå 10 prosent av alle bestilte bord.

Dermed risikerer restaurantene å tape omsetning, hvis ingen andre tar de ledige bordene. Nå har omfanget av «no shows» blitt så stort, at restauranteierne tar grep:

Mange restauranter, spesielt de mest eksklusive, har lenge sikret seg bestillernes kredittkortnummer. Slik har de kunnet belaste kortet med et gebyr hvis gjestene ikke har dukket opp.

«Må straffe»

Presidenten i CAEB Restaurants Association, Alfonso Robledo, sier at rundt 20 prosent av alle restauranter på Mallorca nå krever kredittkortopplysninger når bordene reserveres. 

– Med det høye antallet uteblivelser har vi ikke noe annet valg enn å straffe de som ikke kommer uten å ha avbestilt, sier han til avisen.

Nå har også de mindre restaurantene fått utstyr som gjør det mulig å legge et gebyr på dem som bestiller, men gir blaffen i å møte opp.

Blir varslet ved flere bestillinger

Gebyrets størrelse blir ifølge avisen regnet ut fra hva en normal omsetning for den aktuelle gruppen vil være. Så tar restauranten 10 prosent av forventet forbruk i gebyr. Fullt lovlig.

Et annet forhold som irriterer restaurantene, er de gjestene som bestiller bord flere steder samme kveld, for så å gjøre et valg like før man skal spise.

Nå er det utviklet en egen app som skal varsle restaurantene, dersom noen bestiller bord flere steder samtidig.