Hundrevis av kanselleringer – fare for bagasjekaos

Flyplasser i Spania vil bli rammet av streik blant ansatte som håndterer bagasje. Det kan ramme også flyvninger til og fra Norge. Foto: Shutterstock

Nordmenn som kommer med fly til Spania fra lørdag av, risikerer å bli rammet av en streik som spanske bakkemannskap har varslet i dagene 5. januar til 8. januar.

Det er ansatte i det nasjonale flyselskapet Iberia som har varslet streiken. Det vil føre til hundrevis av kanselleringer og fare for bagasjekaos.

Fordi norske og skandinaviske flyselskaper bruker Iberias selskap som handling-agenter på flyplassene i Spania, kan streiken også komme til å ramme ankomster fra Norge i de aktuelle dagene.

Streiken kan også gjøre at innsjekkingen vil bli berørt også for andre selskaper enn streikerammede Iberia.

Får beskjed

Norwegian, som i de aktuelle dagene har avganger til både fastlands-Spania og til Gran Canaria og Tenerife, bruker Iberias bakkemannskap.

Senior kommunikasjonsrådgiver Eline Hyggen Skari i Norwegian sier til flysmart24 at selskapet kan bli rammet:

– Om noen, blir det flyvninger til og fra Tenerife. De kundene som eventuelt berøres av dette vil få beskjed av oss direkte så snart vi selv har fått endelig bekreftelse på hvilke flyvninger dette gjelder, sier Skari.

SAS sin pressesjef, Tonje Sund, sier at det ikke er ventet at streiken vil ramme noen av selskapets ankomster eller avganger.

Uklart for Sunclass

Hos Sunclass Airlines, som flyr Vings charterkunder, er det ennå uklart om Iberia-streiken kan bety at noen flyvninger blir rammet:

– Vi er klar over denne situasjonen, men har ennå ikke hørt noe fra vårt flyselskap Sunclass om dette vil påvirke oss og våre gjester, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Sunclass benytter Iberia som handling-agent.

Venter på informasjon

– Vi har på det nåværende tidspunkt ingen informasjon om at Las Palmas og Tenerife vil bli berørt i tilfelle streik. Sunclass kommer til å informere oss, hvis det kommer til å påvirke våre gjester. Dersom våre gjester blir berørt, vil vi i Ving sende informasjonen videre til gjestene via tekstmelding, sier Zachrisson.

På landsbasis har Iberia valgt å kansellere over 400 flyvninger de aktuelle streikedagene. Mange av disse er innenriksflyvninger, og de fleste er mellom fastlandet og Kanariøyene.

Også flyvninger innen Europa vil bli innstilt, men direkteruten mellom Oslo og Madrid skal etter planen gå som oppsatt.

Disse flyplassene rammes

En streik, hvis den virkelig blir gjennomført som varslet, vil ramme følgende flyplasser:

Malaga, Gran Canaria, Alicante, Barcelona, Madrid, Palma på Mallorca, Tenerife Sør og Nord, Bilbao, Ibiza, Santiago, Menorca, Asturias, Vitoria, La Palma, San Sebastian, Reus, La Coruna, Vigo, Santander, Leon, Pamplona, Jerez, Badajoz, Granada, Cordoba, Albacete og Melilla.