Under pandemien ble vi tvunget til å forholde oss til skiftende reiseråd fra Utenriksdepartementet, inkludert helseanbefalinger på utsatte feriemål.
Nå kommer det en forenkling for alle reisende:
Folkehelseinstituttet (FHI) har laget sine egne landsider. De gjør det enklere for oss å være oppdatert på smittevernråd og vaksinekrav dit vi skal reise – før vi pakker koffertene.
Samlet på én side
FHI mener tjenesten vil gi reisende og helsepersonell en rask og god oversikt over instituttets råd for utenlandsreiser.
– Vi har oppdatert reisesidene våre. Det som er nytt, er at vi har samlet alle rådene i én tjeneste, og at hvert land har fått sin egen såkalte landside, forklarer avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg.
I tjenesten kan du søke opp ønsket reisemål, og finne de aktuelle rådene for landet du skal reise til på ett sted.
To faste anbefalinger
I sine anbefalinger går FHI inn for to vaksiner, nesten uansett hvor man skal reise:
- Difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt – dTP-IPV vaksinen.
- Meslinger, kusma og røde hunder – MMR-vaksinen.
I tillegg gir FHI en rekke vaksineanbefalinger for hvert enkelt land, ut fra de reisendes helse og for de som tilhører bestemte risikogrupper.
Arbeidet med den nye tjenesten springer ut fra tilbakemeldinger fra blant annet privatpersoner, vaksinatører og leger.
De ytret ønske om bedre tilrettelegging på nettsidene, slik at de enklere kan finne frem til rådene for de ulike reisemålene.
Rask oversikt
– Landsidene gir en rask oversikt over generelle smittevernråd og råd om vaksiner, malaria, polio, krav til sertifikater med mer som gjelder for det landet du skal reise til. De som trenger mer dybdeinformasjon, slik som dem som foreskriver og setter vaksiner, får en vei videre til dette innholdet via lenker i tjenesten, opplyser FHI.
For å få best mulig virkning av vaksiner bør du starte med vaksinasjon i god tid før avreise, mener FHI.
En del eksempler
Så hva skriver FHI om hva norske turister på vei til de populære ferielandene må være klar over? For å finne svaret har flysmart24 bladd litt i landsidene.
For flere av de aktuelle reisemålene i Europa – Spania, Frankrike, Italia, Kroatia, Portugal og Hellas – anbefaler FHI at man har vaksinert seg mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt (dTP-IPV). Dessuten vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR).
Storbritannia: Samme som landene ovenfor, men her anbefaler FHI dem som skal oppholde seg i dette landet i over 4 uker å ta poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før de forlater landet.
Tyrkia: Det samme som for blant annet Spania, Italia og Hellas, men her anbefaler FHI i tillegg hepatitt A-vaksine for de fleste som besøker dette landet.
Eget sertifikat
Thailand: Også her gjelder anbefalingen som Spania, Italia og Hellas, og også her hepatitt A-vaksine i tillegg. Landet krever også sertifikat for gjennomført gulfeber-vaksine.
USA: I tillegg til MMR og dTP-IV, anbefaler FHI samme som for Storbritannia. Det vil si at alle som skal oppholde seg i dette landet i mer enn 4 uker oppfordres til å ta poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før de forlater landet.
Australia: Her kreves også MMR og dTP-IV vaksiner. Men i tillegg krever Australia gulfebersertifikat (dokumentasjon på gulfebervaksine) for alle/noen ved innreise.