Kutt i hotellutgiftene – gratis mat og redusert rompris

nkle grep kan gjøre hotelloppholdet billigere. Du kan til og med få gratis mat. Illustrasjonsfoto: Knut-Erik Mikalsen

Mens reisende flest bruker mye tid og energi på å jakte etter billige flybilletter, er man ikke like fokusert på utgiftene til andre deler av reisen.

Det gjelder ikke minst hoteller. Her fins det en rekke rabatter og tilbud som mange ikke er klar over, men som kan bidra til å redusere utgiftene både til overnatting og opphold.

Blant annet er det faste rabatter for godt voksne, det er gratis kveldsmåltider på enkelte hoteller samt at bare det å melde seg inn i hotellkjedenes lojalitetsklubber gir rabatter på mat og drikke.

Litt skjult

Disse tilbudene er ofte ikke veldig godt synlig på hotellkjedenes nettsider, men flysmart24 har gjort gjentatte søk og kan her fortelle om mange av de rabattmulighetene som fins.

Gratis kveldsmat: Dette er et sjeldent tilbud, og gjelder på alle Clarion Collection-hotellene. Her er det penger å spare for dem som ikke vil gå ut på byen. Kveldsmaten inkluderer alltid en varmrett, suppe, brød og salater, og kjeden skriver på sine nettsider at gjestene kan spise så mye de vil.

Seniorrabatt: Scandic Hotels har fast rabatt på prisen på rom for alle over 65 år og som er medlem av kundeklubben Scandic Friends. Det er gratis å melde seg inn i kundeklubben. Det er ingen fast rabatt. Kjeden sier at den er flytende og avhengig av tilgjengeligheten på rom. Minst ett seniormedlem må bo på rommet.

Mange lyn-tilbud

Romprisen: De ulike kjedene har sine kundeklubber, som gir ulike rabatter. Svært ofte dreier det seg om rabatter på overnatting kun for å være medlem. Det er gratis å være medlem. Hos blant andre Strawberry, kjeden til Petter Stordalen, får du som medlem fra 5 til 15 prosent rabatt på ordinær pris for hotellrom med frokost.

Student-rabatt: Det er også priskutt på rom for de som er studenter. Thon Hotels gir en fast rabatt på hele 30 prosent på selskapets hoteller i Norge og på utvalgte hoteller i Sverige og Danmark. Du må være klubbmedlem for å få denne prisen, og da får man også 10 prosent rabatt på utvalgte restauranter i Oslo.

Rabatt på servering på byen

Lyn-tilbud: I disse lojalitets-klubbene kan det også dukke opp sporadiske tilbud. Som for eksempel hos Thon Hotels, som nå frister gjester med 20 prosent rabatt i påsken hvis man bor mer enn to netter.

Rabatt på byturen: Thon Hotels har også rabatter for klubbmedlemmer som tar seg en tur på byen. Denne rabatten kan du faktisk få uten å bo på hotell i det hele tatt. Her gis det rabatter på 15 – 20 prosent på mat og alkoholfri drikke på utvalgte restauranter, og det for inntil seks personer.

Bonuspoeng

Bonuspoeng: Dette er kanskje den mest velkjente rabatt-muligheten, men betinger at du bor en del på hotell. Da får du bonuspoeng for hver overnatting, som du etter hvert kan veksle inn i rabatter på overnatting og ofte også servering. I tillegg vanker det gratisfordeler for dem som oppnår høyere status i klubbene.

Tilleggstips: Det kan være smart å bestille direkte hos hotellet, hvis prisene er stort sett de samme som hos eksterne bookingportaler. Da øker sjansen for gratis oppgradering eller at gjesten får et større om enn det man har bestilt og betalt for. Ved direktebestilling beholder hotellet hele romprisen. Det liker de. Bookingsider på nettet tar derimot en god andel av romprisen som sin provisjon, og da sitter hotellet igjen med mye mindre inntekt.