Gigantbøter for å hindre folk fri tilgang til strendene

Greske myndigheter truer med store bøter for hoteller som hindrer folks frie adgang til landets strender. Her fra Kreta. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Myndighetene i Hellas har bestemt seg for å gå hardt til verks mot hoteller og andre som måtte legge hindringer i veien for folks frie adgang til landets strender.

En ny strandbrukslov ble klarert for bare noen dager siden.

Her heter det at tiltak som hindrer offentlig tilgang til strendene vil bli straffet med bøter på opptil 60 000 euro, skriver det greske nyhetsbyrået GTP. Summen utgjør over 680 000 norske kroner.

Truet med riving

Det er første gang Hellas går til et slikt skritt, og innstrammingen har vært varslet en tid.

I mai i fjor kunne flysmart24 første gang melde om at tiltak for å sikre gratis tilgang til strendene var på trappene.

Da ble landets hoteller, som ofte ikke nøler med å gjerde inn «sin strand», advart av landets høyesterett.

De som satte opp stengsler eller gjerder som hindrer folks adgang til strendene, ville få disse revet.

Sikre fri adgang

Nå er en egen lov mot dette klar:

Den greske økonomi- og finansministeren Kostis Hatzidakis sier at målet med den nye loven er å sikre fri tilgang til strendene for publikum.

– Den skal også beskytte landets strender og miljø, bidra til oppgradering av landets turistprodukt og ivareta allmennhetens interesse, sier ministeren.

Tar i bruk droner

Han gjør det også klart at den nye loven vil bli strengt håndhevet. Myndighetene vil ta i bruk droner, og innfører en nettbasert varslingskanal der publikum kan melde om brudd på reglene.

De nye tiltakene gjelder ikke bare bøter. Myndighetene vil også sikre at strendene faktisk er gratis tilgjengelig, også der det pågår utleie av solsenger.

Derfor heter det at 50 prosent av stendene skal være fri for parasoller og solsenger.