Tabben kan koste deg hundrevis av kroner per billett

Bestiller du billet selv på nettet, kan det koste deg dyrt å skrive feil på bestillingen. Foto: LHR

Det er viktig å holde tungen rett i munnen når man bestiller en flyreise på nettet. En liten tabbe kan fort koste deg tusenvis av kroner.

Flyselskapene krever at alle navn skal være skrevet riktig. Derfor er rådet:

– Jeg anbefaler at du trippelsjekker at navnene er stavet riktig før du klikker på bestill-knappen, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen. 

Mange slurver

Rådet er ikke av ny dato, men er stadig aktuelt fordi noen slurver med navn når de bestiller de billigste billettene, som bare kan endres ved å betale gebyr.

Da kan man fort oppleve et tøft møte i innsjekkingen på utenlandsreisen:

Navnet skal ikke bare være riktig bokstavert, det skal også være helt identisk med måten det står skrevet i passet. Og det må inkludere alle etternavn og fornavn.

Kan endre tre tegn

Reglene for å rette opp tabben er ulike fra selskap til selskap. Et av de selskap som er beryktet for sine mange gebyrer, Ryanair, tillater endring av navn gratis frem til 48 timer før avgang.

Men, da skal maksimalt tre tegn forandres.

Er det flere endringer, blir man automatisk sendt videre til betalingssiden. Da starter gebyrene på 115 pund, rundt 1 500 norske kroner.

Fort gjort å gjøre feil

– Det er veldig fort gjort at noe blir feil, så dette er en billig måte å spare seg selv for reisestress og ikke minst unødvendige utgifter, sier Mørk-Løwengreen.

Hun ber reisende være 100 prosent sikker på at navnet man skriver inn når man bestiller, er stavet nøyaktig likt som i passet du skal reise med.

Hva som er konsekvensen ved å gjøre en slik feil, varierer fra selskap til selskap. Er navnet feil, er det nokså sikkert at selskapet ikke viser noen nåde.

Sjekker nøye

Gebyrivrige flyselskap nøler ikke med å ta penger for å korrigere navnet. Avhengig av selskap kan dette koste mange hundre kroner i hvert enkelt tilfelle.

De som sjekker inn seg selv og bagasjen, kan møte problemet først ved ombordstigning. Mange selskap fører en nitid kontroll før avgang med at navnet på billetten er identisk med navnet i passet.

Feil i navn kan derfor føre til at man blir nektet å gå om bord før feilen er rettet – hvis det i det hele tatt er er tid til å få korrigert navnet i tide.

Også på pakkereiser

Det å sikre at navn blir bokstavert riktig gjelder ikke bare når man skal reise med rutefly. Det er like viktig hvis turen er en pakkereise som flys med innleid materiell fra ruteflyselskap.

– Bestiller du en pakkereise med charterfly, har du kanskje en liten innebygd buffer, hvis du har byttet om på noen bokstaver eller glemt mellomnavnet du aldri bruker, sier Mørk-Løwengreen.