Turist i disse landene? – Nei takk, sier nordmenn

Når nordmenn blir spurt om hvilke land de ikke vil reuse til som turister, er Tyrkia blant disse. Her fra Alanya-området. Foto: Shutterstock

Nordmenn har klare meninger om hvilke land de ikke kan tenke seg å være turist i. En ny undersøkelse viser at tre land utmerker seg negativt. Det er samtidig samme land som er populære feriemål blant andre nordmenn.

Når reisemål presenteres er det normalt med bakgrunn i at de er svært etterspurte, og at mange reiser dit. Det er ikke akkurat like stor oppmerksomhet rundt de landene som nordmenn helst ikke vil reise til.

Nå har Nordens største reisebyrå for fritidsreiser, Ticket Feriereiser, utarbeidet en liste over de reisemålene som nordmenn sier de ikke vil reise til.

Tre på «versting-toppen»

Resultatet kommer frem i en årlig undersøkelse Ticket/Kantar SIFO gjennomfører, der over 1 000 personer blir spurt om reisevaner og ferieønsker.

Her utmerker tre land seg. Bak navnet på landet står prosentandelen som har svart at de ikke vil reise til landet:

  • Tyrkia – 24 prosent.
  • Egypt – 19 prosent.
  • USA – 18 prosent.

Resten av listen lenger ned i artikkelen.

Markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, mener det er flere grunner til at nordmenn svarer slik de gjør:

Menneskerettigheter

– Når det gjelder Tyrkia og Egypt, er det nok en generell uro over stabiliteten i disse landene, og kårene menneskerettighetene har i disse landene, sier hun.

For Tyrkias del trekker hun også frem at landet er et kontroversielt reisemål. Mange nordmenn liker ikke samfunnsutviklingen under omstridte president Recep Tayyip Erdoğan, der forhold som bl.a. ytringsfrihet er under stekt press.

– Likevel ser vi at bestillingene til Tyrkia øker, og landet opprettholder dermed sin posisjon som et av de 10 mest populære ferielandene, sier hun.

Har aldri vært der

– Så gjelder det nok at mange nordmenn, sikkert av ulike grunner, ikke vil reise til muslimske land. Her opplever vi imidlertid at mange har forutinntatte oppfatninger, mener Wolff Andresen.

Hennes erfaring er at mange som sier de ikke vil reise til et land som har islam som religion, aldri noen gang har vært i et slik land.

– De har ikke egne erfaringer å basere sine svar på, men misliker kanskje religionen eller styresettet, og fravelger landet av den grunn, mener hun.

Falt i popularitet

At en stor turistdestinasjon som USA kommer på tredjeplass, overrasker henne ikke. Dette er et reisemål som har falt i popularitet blant nordmenn de senere årene.

«Det er en generell uro over stabiliteten i disse landene»

Ellen Wolff Andresen. Foto: Ticket

– Før hadde for eksempel verdensmetropolen New York en voldsom tiltrekning på nordmenn, og flere flyselskaper hadde direkterute til storbyen fra Oslo. I dag er det ikke slik. New York er langt fra så populær som den var før, sier hun.

Taper grunnet krig

Etter de tre på topp, kommer en annen populær destinasjon for norske turister – Thailand, som 8 prosent sier de ikke vil reise til.

Videre på listen følger Albania (4 prosent). Frankrike (2 prosent), Spania (1 prosent), Storbritannia (1 prosent) og Kypros (1 prosent).

Så er det en sekkepost på 5 prosent under «andre land»:

Pakker vi ut denne delen av undersøkelsen får vi frem land som Russland, Ukraina og Israel. Her mener Wolff Andresen at krigssituasjonen er den opplagte utslagsgivende årsak.