Ingen flyforvirring i sommer – satser på bruk av egne fly

SAS skal kun bruke egne fly for å avvikle sommer-trafikken i år. Det blir ikke innleie, som i fjor. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det var hard kritikk mot fly som SAS måtte leie inn for å kunne gjennomføre fjorårets flyprogram i de hektiske sommermåndene.

Her kommer en glad-melding: I år blir et annerledes.

SAS kommer kun til å bruke sine egne fly i det programmet som er satt opp før denne sommeren. Det gjør også Norwegian.

Ikke populært

Når reisende kjøper en billett med et selskap, forventer de fleste å bli fløyet av fly fra dette selskapet, og med den kvalitet og service de kjenner.

Derfor er det ikke populært hos alle å sette inn leiefly, med kanskje trangere benplass og en annen kabinservice. Foran årets sommer kommer det en positiv melding fra SAS:

– Planen er å håndtere trafikken selv uten innleie, men sammen de med de langsiktige wetlease-partnere som har flydd sammen med oss i en årrekke, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til flysmart24.no.

Fikk unngjelde

De langsiktige wetlease-partnerne (fly og mannskap) Sund viser til er de selskapene SAS normalt bruker gjennom hele sesongen, og som selskapet har langsiktige avtaler med. De flyr i maskiner i SAS-bemaling.

Både SAS og Norwegian har opplevd å få massiv kritikk når de har blitt tvunget til å leie inn fly.

I fjor var det SAS som fikk unngjelde, spesielt var det flyene selskapet leide inn fra det latviske flyselskapet SmartLynx som ble kritisert.

Gaffateip på stolene

I flere tilfeller ble standarden i disse flyene gjenstand for negativ omtale, der selskapet bød på gamle fly og der man bl.a. hadde brukt gaffateip for å reparere ødelagte seter.

Norwegian klarte seg i fjor uten innleie, og sier at de legger opp til det samme i år.

Dette selskapet har også måttet tåle kritikk ved innleie. For to år siden måtte selskapet leie inn svært mange fly fordi flyleveranser var blitt forsinket. Misnøyen hos de reisende var stor.

Det dreide seg den gang om selskap fra mange uke land som måtte hjelpe Norwegian. Det kom leiefly fra bl.a. Danmark, Litauen, Polen, Malta, Kroatia og Spania.