Flykter fra hetebølgene – strømmer til kjøligere feriemål

Det er et yrende folkeliv i gatene i Reykjavik stort sett hele året. Om sommeren er temperaturen behagelig. Foto: Shutterstock

De intense og mange hetebølgene sør i Europa har gjort at det har dukket opp en ny reisetrend. Den appellerer til folk som ikke orker de stadig varmere feriemålene og i stedet satser på en «coolcation.»

Dette er alternativet for dem som ikke ønsker å feriere med trussel om stadig verre og oftere hetebølger, og i stedet reiser mot nord for å slippe unna de intenst varme dagene.

Ifølge Google Trends-data har det vært en økning på 300 prosent i søkeordet «kjøligere ferier» sammenliknet med samme tid i fjor.

Konseptet «coolcation» er ifølge det anerkjente reisemagasinet Conde Nast Traveler den nyeste globale reisetrenden som preger turisters reiseønsker.

Mer behagelige temperaturer

Det betyr enkelt og greit å legge ferien til et kjøligere reisemål. Det merker reiseoperatører som tilbyr turer til slike områder:

– Vi ser en økning i reisende som ser etter destinasjoner med mer behagelige temperaturer og hvor du også kan gjøre en god deal, sier Bjørn Tore Larsen som er salgssjef i Norge for flyselskapet Icelandair.

Island er et av reisemålene som trekkes frem som den ultimate kuldereisen, men Norge troner også høyt på listen blant internasjonale turister.

Trygt reisemål

– Island er ikke rammet av den eksepsjonelle varmen vi ser ellers i Europa på sommeren. Det er også en trygg destinasjon å reise til både hvis du reiser alene, som par eller som familie, sier Larsen.

Ifølge Larsen kan det være en fordel å reise i lavsesongen da det er rimeligere, lettere å finne billetter og mindre kø på typiske turistaktiviteter.

Han er ikke i tvil om hva bakgrunnen for den økte interessen for ferier i den nordlige delen av Europa er.

Over 40 grader

Han viser til at nordmenns tradisjonelle «favorittdestinasjoner» som Spania, Italia og Hellas hadde rekordhøye temperaturer forrige sommer. Og sommeren er den tiden på året da reiser til disse landene er aller dyrest.

I fjor ble det målt godt over 40 grader både på fastlands-Spania og på Mallorca, Hellas, Frankrike og Portugal.

Dette er en varme som begrenser bevegelsesmulighetene store deler av dagene, og som mange ikke orker. Derfor ser de mot nord i stedet:

Spent på responsen

– De høye temperaturene betyr at mange føler seg ukomfortable på reisen, og en kjøligere destinasjon er mer håndterlig for dem som sliter i høye temperaturer, sier Larsen.

Hos andre reiseoperatører er man spent på den videre utviklingen når det gjelder «coolcations».

– Segmentet av reisende til Island er ofte forskjellig fra dem som prioriterer sydenturer. Så det blir spennende å se om «kuldereiser» etablerer seg hos dem som primært vil til varmere strøk, og om de vil vurdere Island som alternativ. Det har nok også mye med hvilken type ferie og opplevelser man ønsker, sier Erla F. Birkisdottir, daglig leder i Islandspesialisten.